December 2021

Donderdag 16 december 2021
Stena HollandicaOnze camper staat klaar, bijna gepakt en gezakt voor de langste trip die we ooit hebben gemaakt. Om half 11 morgen stappen we in en rijden naar Zwijndrecht om even de luxe auto af te zetten en rijden dan door naar Hoek van Holland waar we om 14:15 uur de boot hebben naar Harwich. Het is de Stena Hollandica waarvan je hier een foto ziet.

De dag is een beetje hectisch verlopen. Er zijn wat strengere regels ingesteld om naar Engeland te reizen. Eerder deze week hebben we geoefend met twee thuistesten om te kijken hoe een en ander werkt. Vanmorgen hebben we de test gedaan die nodig is voor het reizen naar Engeland en gelukkig beide negatief. Daarna begonnen met het locator form van de Engelse regering ingevuld. Dat viel niet mee, kennelijk waren er meer mensen die zo’n formulier nodig hadden want iedere keer crashte de website. Uiteindelijk is het dan dus allemaal in orde voor vertrek.

Gedurende de reis op vrijdag hebben we een hut geboekt. Het is wel een dag boot maar voor € 38,00 heb je de beschikking over een hut met douche, toilet en twee bedden waar je rustig kunt relaxen. Om 18:30 uur hebben we het avond eten besproken, daarna kunnen we nog tot de ontscheping in de hut blijven. De ontscheping staat gepland om 20:45 uur Engelse tijd. Bij aankomst in Harwich blijven we de nacht bij de haven staan en op zaterdag rijden we door richting het peak district waar de dochter van vrienden woont. Voor haar hebben we wat spullen mee gekregen die we daar gaan afgeven.

Van daar vertrekken we naar de plaats Oldham waar we een camping hebben besproken voor twee nachten. De camping heet “The Hawthorne” en ligt 10 mijl ten noorden van Stockport waar we ook vrienden hebben die ons dit keer zullen bezoeken. In Engeland moeten we wederom een test doen die door het test bedrijf naar Chris is gestuurd. Deze moet dus op zaterdag avond worden gedaan en vervolgens worden opgestuurd naar het laboratorium. Tot we de uitslag hebben moeten we dus in quarantaine blijven in de camper. Niet echt een straf, alleen maar wat lastig maar we zullen het wel redden. Als we dan de uitslag hebben kunnen we de camping verlaten en door reizen naar Liverpool waar we de camper parkeren op de parkeerplaats bij Martine. We kunnen bij haar in een gewoon bed slapen.

Vrijdag 17 december 2021

Vanmorgen nog de laatste dingen de camper in. Gelukkig hebben we gisteren al de fietsen gedaan, dat bleek meer werk dan gedacht. Al met al gaat er nog een hoop tijd in zitten om alles op orde te krijgen. In ieder geval zit om 10:00 uur alles in de camper, al staat niet alles op de plek die we bedacht hebben. Maar dat komt hopelijk nog wel.

Om 10:00 uur rijden we naar onze dochter in Zwijndrecht. We zetten daar de luxe auto neer zodat ze die kan gebruiken om heen en weer te rijden als ze plantjes water gaat geven.

Om half elf rijden we daar weer weg, op weg naar Hoek van Holland vanwaar de ferry naar Harwich vertrekt. Als we naar beneden lopen maak ik nog even een foto van het dak van de camper, hiervandaan kan ik goed de nieuwe zonnepanelen zien.

We zijn natuurlijk veel te vroeg. Gelukkig hebben we ons huis bij ons. We laten onze kat uit de kooi zodat hij lekker rond kan kijken, en de bak kan gebruiken indien nodig.

Om half een begint de inscheping. We staan als eerste klaar bij de ingang voor campers. Het papierwerk wordt uitgebreid bekeken, de persoon achter de incheckbalie is blij dat alles uitgeprint is. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker.

Na de eerste controle komt er nog  een tweede, namelijk de paspoort controle. De agent die onze paspoorten bekijkt wil natuurlijk ook even binnen kijken of we geen illegaal in de badkamer hebben verstopt.

Om kwart voor een begint het boarden. We kunnen al snel op het schip waar het bijzonder rustig is. We hebben voor € 32,00 een daghut geboekt waar we heerlijk rustig en afgezonderd van de andere de reis kunnen uitzitten. Als we in de hut komen op de 10e verdieping blijkt dat hij is voorzien van 2 bedden, een bankje en een televisie.

Rond kwart over twee, als de ferry werkelijk gaat vertrekken gaan we even aan dek kijken. Het dek is op de achterkant van het schip en is de enige plek waar mag worden gerookt. Dat is ook duidelijk te merken, het stinkt daar behoorlijk.

Als we eenmaal onderweg zijn lopen we naar de bar en bestellen een biertje. De reis duurt in totaal 5,5 uur dus 1 biertje kan wel. Ik moet immers nog rijden aan de andere kant van de Noordzee. Als het biertje op is lopen we weer terug naar de hut. We stoppen even bij de Duty Free en kopen wat knabbeltjes en knaagjes en een flesje lekkers. In de hut kijken wat televisie waar we tot onze verassing op ITV3 een oude serie terug zien die we aan het begin van de eeuw volgden toen we nog in Engeland woonden.

Rond half 6 lopen we weer in de richting do voorzijde van het schip waar zich het restaurant bevind. We hebben een 2 gangen avondeten geboekt. We zien dat ze fish and chips serveren dus dat wordt het voor vandaag.

Na het eten lopen we weer naar de hut en doezelen we wat weg tot we aankomen in Harwich. Tegen kwart voor 9 Engelse tijd kunnen we van boord. Stoppen bij de paspoort controle en worden goedgekeurd. Aan de beambte vraag ik of hij een plek weet waar we de nacht door kunnen brengen. Hij legt ons uit waar we heen kunnen.

Na de paspoortcontrole nog de douane. We moeten door een loods waar al een aantal luxe auto’s staan die volledig gestript worden, wij mogen echter zo door rijden. We volgen de richting die de beambte ons gaf voor een slaapplek en komen midden in een woonwijk terecht in een doodlopende straat.

Met veel moeite krijg ik de camper terug naar de hoofdweg en zetten we koers naar een plek waar volgens een camperplaats-website een plek is waar gedoogd wordt. We zetten de camper neer met zicht op zee. Het weer is echter zo slecht dat er weinig te zien is. Na een neut gaan we dan maar slapen. Het is erg koud naar het bed is lekker en warm.

Zaterdag 18 december 2021

We worden om half 8 wakker. Lekker geslapen, best wel koud maar lekker warm onder de dekens. Ik ga naar het toilet en doe de kachel aan. We blijven nog heel even liggen maar gaan er dan uit om koffie te zetten en een boterham te eten. Douchen doen we op de camping.

We doen de gordijnen open. Het regent behoorlijk. Ondanks dat lopen er toch nog wel aardig wat mensen met honden langs de camper op het wandelpad. Sommige zwaaien zelfs. Ik kijk op de kaart naar de dichtstbijzijnde Tesco, ik heb nog geen Engelse ponden en die hebben we wel nodig

Ook moet ik nog de koplampen aanpassen naar links rijden. DAt is best lastig want het regent behoorlijk. Uiteindelijk lukt dat en kunnen we vertrekken naar de geldautomaat bij de Tesco.

We zetten koers naar Applington waar de dochter van Gert en Thea woont. We hebben een pak met spullen bij ons die ze zelf niet mee konden nemen door omstandigheden. Wij komen er langs dus heb ik aangeboden om dit voor hen af te leveren.

Om kwart voor een komen we aan bij Malissa. Ze is blij met de doos. We zetten koers naar de camping waar we twee nachten blijven in verband met de coronaregels in Engeland. Eerst stoppen we nog even bij een service om wat te rusten en een boterham te eten.

Om 10 over 3 komen we aan op de camping. We worden verwelkomd door de beheerder Steve die ons onze plek wijst. Het is een aardige camping achter een pub, enigszins achterstallig onderhoud en sanitair wat aan vernieuwing toe is. We staan goed, hebben stroom en er is water.

Rond 4 uur komen Chris en Zoë uit Stockport langs. Ze hebben onze coronatest mee gebracht die we moeten uitvoeren om in Engeland te kunnen blijven. Het is een heel gedoe, maar uiteindelijk toch gelukt. Voor Chris hebben we ook een pakket spullen uit Nederland mee gebracht.

Op de terugweg naar Stockport neemt Chris te tests mee en stopt ze in een priority postbus. Nu is het wachten op de uitslag wat gezien het feit dat het weekend is wel eens lang zou kunnen duren.

Zondag 19 december 2021

Het weer blijft slecht. Gelukkig geen regen maar wel grijze nare lucht. We kunnen niet veel anders doen dan in de camper blijven. Ik ben even naar buiten geweest maar ben snel klaar met wandelen. Dan maar wat lezen, TV kijken en op de app van de Royal Mail kijken wat er gebeurd met onze tests. Niks dus.

We hebben besloten om in ieder geval niet op de camping te douchen maar lekker in onze eigen camper te blijven. Dan lopen we in ieder geval geen enge ziekte op.

We kijken ’s avonds nog wat televisie en gaan dan plat. Morgen vertrekken we ondanks het feit dat we nog geen uitslag hebben toch richting Liverpool.

Maandag 20 december 2021

Om half 8 zijn we wakker. We douchen om de beurt, de boiler heeft maar 8 liter water. Tussendoor eten we en op ons gemak ruimen we de boel op. Onze dochter werkt nog vandaag dus we hebben geen haast. Ook willen we nog even de gastank bij vullen. Het is best koud dus gebruiken we toch wel aardig wat gas.

Het benzinestation waar we naar toe zijn gegaan blijkt aan het verbouwen te zijn. Ik zie ook geen LPG pompen dus ik denk dat die even buiten gebruik zijn. Dan maar direct door naar Liverpool waar ik een plekje heb gevonden aan de Mersey. Op de weg naar onze dochter dan maar stoppen bij een ander benzine station.

We rijden naar een gebied dat heet Grassendale waar je prima met de camper kunt staan en een paar uurtjes rustig kunt verblijven. We lezen wat, dutten wat en wachten tot 4 uur. We vertrekken naar een Morrisons in de buurt waar we gas en diesel kunnen tanken. De rit duurt toch nog wel een klein half uur voor zo’n 5 mijl, dit komt hoofdzakelijk door de toch wel drukke stad en de smalle en slechte straten.

Na het tanken rijden we door naar onze dochter. Dit duurt ook nog een aardige poos. Uiteindelijk zijn we rond half vijf op de plaats van bestemming.

Dinsdag 28 December 2021

En toen was de kerst alweer voorbij. We kwamen vorige week Maandag rond half 5 aan bij het huis van onze dochter. Ze was nog niet thuis maar Mike, haar vriend wel. Die hebben we even laten schrikken toen we op de ramen tikte. Hij had zijn auto zo geparkeerd op de parkeerplaats dat hij naast de invalide parkeerplaats stond. Zo kon ik dus ruim op zijn plekje staan met de rechterkant net over de streep.

Die avond hebben we voor het eten maar chinees besteld. Het was al te laat om nog iets te gaan koken en chinees is ook weer eens een keer lekker. Verder hebben we zo’n beetje elke dag van ons samenzijn en genoten van een lekker kerstmaal met op de tweede kerstdag heerlijk gourmetten.

Op maandag hebben we afgesproken met Chris en Zoë onze vrienden uit Stockport, Ze waren met hun zoon Theo overgekomen en verbleven in een hotel in de buurt. ’s Avonds zijn we gaan eten in een restaurant in het centrum waar we anderhalf uur konden genieten van een ruime hoeveelheid vlees die aan de tafel werd geserveerd. Daarna nog 2 pubs bezocht en toen moe maar voldaan richting huis.

Morgen rijden we verder.

Dinsdag 28 december 2021

Redelijk op tijd komen we uit bed. In tegenstelling tot eerdere dagen begin ik om 8 uur met douchen. Er staan al een hoop spullen klaar om terug te brengen naar de camper. Na het douchen brengen we nog wat spullen naar de camper en maken we ons klaar voor vertrek. Om half elf vertrekken we. We rijden via West Derby waar een grote Tesco is waar we eerst wat proviand in slaan.

Het is de bedoeling dat we de tolbrug over de Mersey nemen richting Prestatyn in Wales waar een camperplaats is. Ik vergeet dat de navigatie op “tolwegen vermijden” staat dus rijden we een behoorlijk stuk om.

Aangekomen bij de camperplaats blijkt de poort veel te smal te zijn, dus daar komen we nier door. We rijden door naar vlak bij Llandudno waar een camping zou zijn. Die is er ook maar ook daar kunnen we niet terecht. Door Llandudno heen is ook nog een gedoogplaats maar dan moet je over een heel smalle weg. Dat gaat ook niet door.

Uiteindelijk vinden we een camperplaats in Dwygyfylchi. We het uit kan spreken mag het zeggen. Het is een plaats bij een particulier die 1 plek heeft waar we voor 10 pond kunnen staan met stroom, water en afvoerput. Hij is niet thuis maar ik kan hem wel bellen, dus overnachten we bij hem in de voortuin.

Woensdag 29 december 2021

We maken een mooie rit door de heuvels van Wales. De eindbestemming is Dolgoch, een parkeerplaats bij een stoomtrein en watervallen waar je voor 4 pond kunt overnachten.

De rit er naartoe gaat niet vanzelfsprekend. In dat gebied is GPS en Mobile Data niet altijd aanwezig en de navigatie sputtert een paar keer met als resultaat dat we 10 kilometer te ver rijden in de bergen van Wales, en dat ook weer terug. Over smalle bochtige wegen is dat een aardig karwei.

We komen om half twee in Dolgoch aan. Een ruime parkeerplaats met een paar autos op de parkeerplaats. Parkeren voor een dag kost 4 pond in munten. Ik heb alleen maar papiergeld. Ik vraag een man die net aan komt of hij een briefje van 5 kan wisselen. Dat kan hij. En we raken gelijk aan de praat, ziet dat het een Nederlandse camper is en verteld me dat hij vaak in Rotterdam geweest is.

Het weer is nog steeds slecht maar we staan droog, weliswaar zonder faciliteiten maar we hebben stroom en een omvormer om mijn CPAP ’s nachts op 220V te laten werken. We komen de nacht wel door.

Donderdag 30 december 2021

Om kwart voor toen vertrekken we naar het oosten via onderstaande route.

We komen om half 2 aan bij de boerderij waar we hopen twee nachten te kunnen blijven staan. Voor de overtocht naar Frankrijk moeten we no twee Covid-19 negatieve testen kunnen laten zien. We hopen die te kunnen bestellen en dan naar de boerderij te kunnen laten sturen.

We komen aan bij een oude boerderij die niet meer in bedrijf is. Alles is nat, er staan verder geen mensen met uitzondering van een aantal vaste caravans. Ik loop naar het woonhuis en wordt door een verschrikkelijk aardig stel op middelbare leeftijd aangesproken. Of we hier kunnen staan voor twee nachten? Natuurlijk! Kunnen we de covid tests hier naartoe laten sturen? Geen probleem. Maar we moeten wel even kijken waar we jullie neer zetten want alles is drassig.

We krijgen een mooi plekje niet ver van de boerderij af waar al een vaste caravan staat op harde ondergrond. Plaats genoeg om te parkeren. Er is een toilet en douche gebouw wat aan vernieuwing toe is maar een verschrikkelijk lekkere douche heeft. De stroom komt met een verloopsnoertje uit een bijgebouw wat min of meer op instorten staat.

De echtgenoot houd van een lekkere babbel, eens hij ontdekt heeft dat we Nederlands zijn haalt hij oude verhalen op uit de tijd dat hij als vleeshandelaar nog zakelijke contacten had men een Nederland vleesverwerkend bedrijf.

Als we eenmaal staan bestel ik de covid-19 tests, die de volgende dag zullen worden bezorgd. We trekken onze rubber laarzen aan en wandelen we even naar de benzinepomp die we eerder tegen kwamen en kopen daar nog wat proviand, en knabbeltjes en knaagjes, we zullen immers oudejaarsavond hier door brengen.

Leest het vervolg op DEZE pagina.