Europa 2013

Dit jaar blijven we eerst een stukje rond rijden in Nederland. Morgen ochtend na het inpakken vertrekken we richting Amsterdam Noord waar ik een afspraak heb met wat zend amateurs om de toren Overhoeks te beklimmen.

Daarna vertrekken we naar het noorden. Waar we uitkomen, we zien het wel.

Zaterdag 20 juli

Vandaag vertrekken we voor de eerste trip van onze vakantie. We vertrekken rond 09:30 in de ochtend met als eerste een tussenstop in Amsterdam. Op 16-17 en 18 Augustus hebben we daar een weekend voor zend amateurs die van de voormalige shelltoren gebruik kunnen maken om antennes te plaatsen op 80 meter hoogte. Het is goed weer om de toren te beklimmen, het is grijs en redelijk kil. Maar goed ook want de lift is stuk en de 15 verdiepingen moeten te voet beklommen worden.

We komen tussen 11:15 en 11:30 aan, redelijk op tijd. Er zijn reeds een aantal amateurs aanwezig welke samen met mij de toren zullen beklimmen om te ruimte’s die we kunnen gebruiken te bekijken. Ook kunnen we het dak op. Inmiddels is het weer netjes bijgetrokken en hebben we een prachtig uitzicht over het Centraal Station wat onderaan de toren ligt, en de rest van de stad.

Om 14:00 uur is het overleg achter de rug. We eten eerst een broodje voor we verder gaan. Het is al aan de late kant voor de lunch dus we hebben behoorlijke trek. Ik merk dat er iets vreemds aan de hand is met de stroomvoorziening van de camper. De water pomp doet het niet terwijl deze eerder op de dag wel werkte. Ook doet het licht het niet. Gelukkig werkt de koelkast op gas dus dat is geen probleem.

Na enig speurwerk blijkt dat de hoofd schakelaar van het camper gedeelde nog uit staat. Dat is balen want dat betekend dat de akku gedurende de tijd voor de deur niet heeft bijgeladen. Gelukkig is het zoiets simpels en nadat de schakelaar aan gaat werkt alles weer. Wel blijkt dat de 12v-220v omvormer niet werkt omdat de zwevende zekering uit elkaar is gevallen. Niet getreurd, die hebben we de eerste nacht sowiso niet nodig. Onderweg koop ik wel een nieuwe zekering.

We zetten koers naar het noorden. De bedoeling is dat we uiteindelijk via de Afsluitdijk naar het oosten rijden om dan vervolgens via Duitsland naar het zuiden af te zakken. In de buurt van Hoorn vinden we een camperplaats in het plaatsje Berkhout bij een oudere mevrouw die plaats heeft voor twee campers. Via de telefoon app van campercontact.nl kondig ik onze komst aan en gelukkig is er plaats. We rijden iets terug, we waren Hoorn al voorbij en komen aan het einde van de middag aan. De mevrouw is nog niet thuis maar ze had ons gezegd maar vast een plaatsje te zoeken.

De camperplaatsen zijn achter op het erf van een redelijk modern huis met een ruim erf. We hebben uitzicht ver het platte land en staan aan een slootje breed genoeg om ook in te varen. Als we er een poosje staan komen er nog twee campers bij.

Het is toch nog een redelijk drukke dag geweest dus we gaan redelijk op tijd naar bed.

Zondag 21 – Maandag 22 juni

Om half 8 zijn we klaar wakker. Het zonnetje is al redelijk warm en het beloofd een mooie dag te worden. Om 8 uur gaan we douchen en ontbijten met een lekker gekookt eitje en een bakkie koffie. We doen het rustig aan want we hebben geen haast. Bovendien is de uitgang geblokkeerd door de twee laatkomers van gisteren waar alles nog in diepe slaap lijkt te zijn.

Aangezien we niet weten waar we de volgende dag terecht komen vindt ik het prettig om het douche water kwijt te raken en het schoon water aan te vullen. Het storten van het douche water lijkt geen probleem, we staan op de camperplaats boven een putje. Alleen water tappen is er niet bij, kom ik achter als ik wat rond gekeken heb in de schuur.

Ik herinner me van een vorig bezoek in het gebied dat er iets verder naar het noorden een service station is waar ook een service punt voor campers is. Aangezien ook de tank leeg is besluiten we dan maar om daar even te stoppen en ons te voorzien van alle noodzakelijke vloeistoffen en om wat vloeistoffen kwijt te raken.

Nadat we klaar zijn op het service station zetten we onze tocht weer voort in noordelijke richting. Via de A7 komen we terecht op de Afsluitdijk waar ik natuurlijk, gezien de grote hoeveelheid water en de reflecterende positieve werking hiervan op de radio hobby, probeer verbinding te maken op de 40 meter band.

Bij de eerste aanroep heb ik al contact met een Belgisch station in de buurt van Oostende bij de kust en de signalen liegen er niet om. Vervolgens maak ik contact met een Fries station waar ik het volgende half uur mee in gesprek ben.

Aan de andere kant van de Afsluitdijk verlaten we de A7 en gaan binnendoor langs de kust in oostelijke richting. We komen door plaatsjes zoals Zurich, Harlingen, Sexbierum en nog wat van die mooie namen die ik inmiddels al weer kwijt ben.

We rijden richting de wadden zee en stoppen lang een zeer smal weggetje met gelukkig een ruime parkeerplaats waar we de camper kunnen parkeren. Een lange trap brengt ons naar de dijk en bovenop hebben we een mooi uitzicht. Ik heb een portofoon meegenomen naar boven en ook daar maak ik verbinding met een Friese amateur.

Gezien het tijdstip besluiten we om daar maar direct de lunch te nuttigen. Het is warm maar de camper staat onder een paar hoge bomen waardoor we lekker in de schaduw staan. Na de lunch rijden we weer terug langs het smalle weggetje en rijden door naar het oosten.

We komen langs het Lauwersmeer wat vroeger de lauwerszee was maar nu een natuur gebied is. Er zijn veel recreatie mogelijk heden en het ziet er zwart van de mensen. Er is ook geen enkele plek om even te parkeren om naar de route en de volgende camperplaats te kijken.

We rijden dus maar een half uurtje door en stoppen in een dorpje om even te kijken hoe we verder gaan. We kiezen een kleine camping uit in het Groningse landschap en stellen de navigatie in. We worden behoorlijk omgeleid, ik denk omdat er een watertje tussen ons vertrekpunt en de camping zat.

Aangekomen in het dorpje blijkt dat de camping niet bestaat en er gewoon een brug over het water ligt. Voor niets omgereden dus. 2x!

We zoeken een andere plek. Dit keer bij een jachthaven. Onderweg naar deze plek kom ik een jachthaven tegen waar ik 3 campers zie staan. We gaan op zoek naar de ingang maar kunnen die met geen mogelijkheid vinden. We volgen dus de route naar de andere jachthaven en komen uit in de plaats Onderdendam waar een hele kleine jachthaven is. De camperplaatsen zijn op een vast gedeelte voor een grasveldje waar ook een aantal caravans op staan.

Bij navraag bij de andere gasten blijkt dat er alleen ’s  avonds een havenmeester is die leg- en staangeld komt incasseren en dat de camper ook gewoon op het gras mag staan. We zoeken een mooi plekje en zetten de camper netjes waterpas. We kunnen hier ook water tappen en het vuil water kwijt dus we douchen gewoon in onze camper alhoewel er een keurig toilet gebouw staat.

Het bevalt ons zo erg dat we besluiten op twee dagen te blijven op deze plek. De zondag is erg warm en wij draaien met de zon mee rond de camper om maar zoveel mogelijk in de schaduw te blijven en niks te doen. De temperatuur loopt op tot 31 graden en we zijn niet van plan om ons erg in te spannen.

Gelukkig koelt het ’s avond goed af en rond half 11 kunnen we rustig aan naar bed. We slapen goed en worden ’s morgens toch redelijk op tijd wakker. We douchen en ontbijten. Aangezien het ’s morgens lekker koel is aangezien de camper onder een boom staat besluit ik om de 220v – 12v omvormer te repareren en om naar de claxon te kijken die het gisteren opeens op gaf.

Tijdens een wandelingetje in de buurt kwam ik langs een bedrijf wat tractoren en zo verkoopt, met daar een kleine winkel bij. Daar verkochten ze alle spullen die ik nodig had, zelfs een claxon, die na onderzoek bleek te zijn overleden.

Ook vandaag blijkt het boven de 30 graden te zijn en na de middag dansen we wederom om de camper heen om maar in de schaduw te zijn. Ik heb mijn zender buiten gezet en maak nog wat verbindingen met Barendrecht en Geleen, maar het gaat vanwege een storingsbron niet van harte.

Na het avond eten zitten we lekker aan de schaduw kant van de camper te eten en ik haal de laptop voor de dag om een en ander op schrift te stellen. Het internet hier op de telefoon is niet veel bijzonders, niet voldoende om maar iets te publiceren denk ik. Morgen gaan we verder en duiken dan Duitsland in.

Dinsdag 23 Juli

Al vroeg zijn we aan de gang om zo de hitte voor te zijn tijdens het opruimen. Het is al weer een warme dag maar we redden het om voor 9:00 uur weer onderweg te zijn.

We hebben een camperplaats in Duitsland opgezocht langs een riviertje. Op de foto’s ziet het er leuk uit en omdat het aan een riviertje ligt trekt het ons wel. Het is nog geen 100 kilometer vanaf de jachthaven maar we hebben geen haast, doen het rustig aan en stoppen nog om proviand in te slaan onderweg. Wat we vooral voldoende inslaan is water aangezien dat er in hoog tempo doorheen gaat.

De camperplaats bevindt zich in het plaatsje Walchum en zit tussen 2 campings ingeperst. Iedere plaats heeft zijn eigen water voorziening en af voer en natuurlijk stroom. Voor € 10,– per nacht kun je hiervoor niet tobben. De camperplaatsen hebben geen beschutting op een enkel klein boompje na en het is er warm warm warm !!! De thermometer blijft die dag steken op 34 graden.

Het riviertje bevindt zich op 30 meter afstand van de camperplaats en heeft voldoende beschutting voor twee klapstoeltjes. Er zijn reeds een paar mensen met kinderen bij de waterkant en kennelijk zitten we op een veelgebruikte fiets route, regelmatig stoppen er fietsers die een verfrissende duik in het water maken om vervolgens verder te rijden.

De beschutting valt tegen en iedere keer moeten we een stukje verkassen om in de schaduw te blijven. Op een gegeven moment moeten we het fietspad over steken aangezien de schaduw van de bomen daar heen is verhuisd.

Aan het einde van de middag is de zon zover gedraaid dat we nut hebben van de luifel op de camper en besluiten dat we dus zo langzamer hand die kant op gaan, het begint ook al aardig in de richting van het avond eten te lopen. We nemen een drankje voor het eten en gaan de BBQ op zetten om voor het avond eten te zorgen. Het blijft lang warm en drukkend, we besluiten dan ook om morgen verder te rijden naar Hertme, een plaatsje vlag bij Almelo in Twente. We zijn daat al vaker geweest en we weten dat het veld daar is bezaaid met fruit bomen dus aan schaduw geen gebrek is.

Woensdag 24 Juli – Donderdag 25 Juli

We worden wakker op een bewolkte dag. Het weerbericht ziet er ook niet echt goed uit. Toch hebben we besloten om verder te gaan naar Hertme.

Na de nodige service activiteiten vertrekken we nadat we betaald hebben weer naar de Nederlandse grens. Volgens de route planning is Hertme ongeveer 119 Kilometer dus we kunnen het weer op het gemakje doen. Vanaf Emmen rijden we zuidelijk richting Almelo en die route voert ons weer door Duitsland, het stukje wat als een gezichtje Nederland in steekt, bij Deventer.

Zodra we de grens oversteken begint het te onweren en de regen komt met emmers uit de lucht vallen. Het is zo rond 12:00 uur en we moeten nog proviand halen voor ’s avonds. We stoppen bij een Lidl in Duitsland en Corrie gaat even alleen de winkel in, we hebben immers alleen brood nodig. Tussen twee buien door weet ze weer in de camper te komen en we rijden weer verder richting de grens.

Niet ver van de bestemming vinden we een plekje om te eten. We blijven daar niet zo lang, we zijn immers al bijna bij onze bestemming. We komen aan en er is nog plaats genoeg op het veld. Ondertussen is het natte weer wat weg getrokken en hebben we een lekker plekje om nog wat buiten te zitten.

Ik experimenteer wat met een antenne en maak wat contacten verderop in het land. Aangezien het ’s avonds nog kan onweren en de antenne zo’n 12 meter boven de camper uit steekt haal ik hem ’s avonds weg en plaats hem naast de tuin van de camperplaats op een veilige plek.

Na het avond eten kijken we wat televisie en gaan niet al te laat naar bed.

De volgende ochtend zijn we vroeg wakker. We besluiten dan maar gelijk om te gaan douchen, aangezien we de douches hier kennen laten we de douche in de camper voor wat het is. We zijn nog vroeg en zij de eerste die gebruik maken van de douche.

Na de douche ontbijten we met een lekker gekookt eitje. We besluiten vandaag niet veel te doen, het is weer erg warm en we besluiten ons niet druk te maken. We zetten de antenne weer op de camper en drinken buiten koffie.

Het a.s. weekend gaan we naar een camping, onze jongste dochter komt een dagje naar ons toe. We bellen haar even om e.e.a. te bespreken.

Vrijdag 26 Juli – Zaterdag 27 Juli

We worden wakker op een bewolkte dag. Het weerbericht ziet er ook niet echt goed uit. Toch hebben we besloten om verder te gaan naar Hertme.

Na de nodige service activiteiten vertrekken we nadat we betaald hebben weer naar de Nederlandse grens. Volgens de route planning is Hertme ongeveer 119 Kilometer dus we kunnen het weer op het gemakje doen. Vanaf Emmen rijden we zuidelijk richting Almelo en die route voert ons weer door Duitsland, het stukje wat als een gezichtje Nederland in steekt, bij Deventer.

Zodra we de grens oversteken begint het te onweren en de regen komt met emmers uit de lucht vallen. Het is zo rond 12:00 uur en we moeten nog proviand halen voor ’s avonds. We stoppen bij een Lidl in Duitsland en Corrie gaat even alleen de winkel in, we hebben immers alleen brood nodig. Tussen twee buien door weet ze weer in de camper te komen en we rijden weer verder richting de grens.

Niet ver van de bestemming vinden we een plekje om te eten. We blijven daar niet zo lang, we zijn immers al bijna bij onze bestemming. We komen aan en er is nog plaats genoeg op het veld. Ondertussen is het natte weer wat weg getrokken en hebben we een lekker plekje om nog wat buiten te zitten.

Ik experimenteer wat met een antenne en maak wat contacten verderop in het land. Aangezien het ’s avonds nog kan onweren en de antenne zo’n 12 meter boven de camper uit steekt haal ik hem ’s avonds weg en plaats hem naast de tuin van de camperplaats op een veilige plek.

Na het avond eten kijken we wat televisie en gaan niet al te laat naar bed.

De volgende ochtend zijn we vroeg wakker. We besluiten dan maar gelijk om te gaan douchen, aangezien we de douches hier kennen laten we de douche in de camper voor wat het is. We zijn nog vroeg en zij de eerste die gebruik maken van de douche.

Na de douche ontbijten we met een lekker gekookt eitje. We besluiten vandaag niet veel te doen, het is weer erg warm en we besluiten ons niet druk te maken. We zetten de antenne weer op de camper en drinken buiten koffie.

Het a.s. weekend gaan we naar een camping, onze jongste dochter komt een dagje naar ons toe. We bellen haar even om e.e.a. te bespreken.

Zondag 28 Juli

Alweer om 7:00 uur worden we wakker en besluiten wederom om vroeg te gaan douchen, Ik heb ondanks alles toch redelijk goed geslapen. Na de douche zetten we koffie en koken we een eitje. Rustig aan maken we ons klaar voor vertrek.

We hebben een camperplaats op het oog in Duitsland in de plaats Bad Münstereifel wat in de richting van het Moezelgebied ligt. Volgens het plaatje wat we hebben gezien ziet het er wel aardig uit. We komen er aan en zoeken een mooi plaatsje. De stroomaansluiting wordt in orde gemaakt en ik loop naar de ingang van het naastgelegen Eifelbad waar er afgerekend dient te worden.

Zo rond de camperplaats en het zwembad lopend bedenk ik me dat het toch niet zo’n fijne plek is, alles ziet er een beetje “schimmig” uit en achter de camperplaats ligt een redelijk drukke weg. Ook is het redelijk druk met mensen die over de camperplaats lopen en hun hond uit laten. We zijn blij dat we maar 1 nacht blijven. We zijn dus binnen gebleven, ook al omdat het weer niet echt mee zat en hebben maar wat gelezen.

Na het eten hebben we een DVD op gezet die om half 10 was afgelopen. Daarna hebben we een spelletje gedaan en vervolgens maar op tijd naar bed gegaan.

Maandag 29 Juli

Om 7 uur waarschuwde mijn telefoon dat de grijze bak naar buiten moest! Tjonge jonge

en ik dacht nog wel dat ik dat had uit gezet. Gelukkig vielen we weer in slaap maar tegen 8:00 zijn we er dan toch maar uit gegaan. Het bekende ritueel, douchen, eten en opruimen. En weer verder.

Vandaag rijden we richting de Moezel met als doel om daar een plekje uit te zoeken waar we wat langer blijven. We hebben om dit doel te bereiken een toeristische route uitgezet die jammer genoeg in het water valt. Een van de wegen is gesloten en omdat landweggetjes niet zo dik zijn gezaaid loopt zo’n route dan in het honderd.

Tussen de middag stoppen we voor de lunch die we die ochtend hadden gekocht en daarna sukkelen we weer verder richting een camperplaats aan de Moezel. Daar aangekomen tegen een uur of vier blijkt dit een grind veld te zijn met campers er op. Daar hebben we het niet op dus zoeken we wat anders.

De route planner geeft ons een route aan die ongeveer een uur gaat duren. Ik snap het al niet maar schenk er verder geen aandacht aan. We vertrekken van de moezel af de heuvels in en rijden zo weggetje na weggetje. Na het tanken krijg ik toch argwaan en bekijk eens goed waar we nu naar onderweg zijn. Het is een camperplaats aan de Moezel, zo’n 4 kilometer van die andere plek af. Waarom we door de heuvels worden gestuurd? Ik weet het niet. Wel weet ik dat ik de volgende keer eerst goed kijk voor ik zomaar een route gaat rijden.

Tegen een uur of vijf komen we dan aan op een camperplaats waar we al eerder zijn geweest bij een wijnboer. Keurig verzorgd met mooie plekjes, maar wel prijzig. Na het eten tik ik dit verslag uit en gaan we pitten. Morgen weer verder…

Dinsdag 30 Juli – Woensdag 31 juli

Na Ontbijt en douchen, verzorgen we de camper en gaan onderweg. We wilden eerst 2 dagen blijven op deze plaats maar besluiten gezien de prijs om toch maar verder te gaan. Het is een zgn “Topplatz”, erg luxe waar de radio aan gaat als te op het toilet gaat zitten, die overigens ook zeer luxe zijn uitgevoerd.

We besluiten dan vandaag naar een plaats langs de Moezel te zoeken waar we 2 dagen blijven en vinden die ook, niet ver van de vorige plek, in het plaatsje Löschen. Een camperplaats beheerd door de gemeente waar je voor € 8,00 per dag kan gaan staan, inclusief stroom en water. Verder zijn er geen sanitaire voorzieningen behalve een service plaats voor de camper dus blijven we hier twee dagen staan.

Op de camping staat een Engelsman waar ik mee aan de praat raak. Ze hebben zo’n grote Amerikaanse camper met uitschuifbare wanden en een kleine auto trailer er achter waar een Smart op staat. Ze zijn met zijn drieen dus hebben ruimte genoeg.

We gebruiken deze twee dagen ook om wat klusjes uit te voeren en de was te doen. We hebben voldoende ruimte om een waslijntje te spannen en ik zet de hengel met de draad antenne weer in elkaar om te gebruiken. Ook ruimen we een van de zij luiken uit en maken de boel schoon. Kennelijk wordt het daar wel eens vochtig dus stoppen we de spullen in een vuilnis zak voor ze weer terug gaan in het luik.

Aangezien het toch wel redelijk waait is de was zo droog maar besluit ik ook om de hengel af te breken. Deze buigt namelijk nogal door en ik wil niet dat hij breekt. Dus zet ik mijn oude vertrouwde camper antenne maar weer op die wonderwel goed werkt zo aan de Moezel.

De avond voor het vertrek ruimen we alles op, zodra de zon wat minder fel is geworden. De volgende dag wachten we op de man die ons wederom wat geld rekent voor het verblijf en vertrekken richting het zuiden met de bedoeling om in zuid-westelijke richting uit te komen.

Donderdag 1 augustus

We proberen om Trier te vermijden. Op een of andere manier werkt de navigatie niet zoals ik wil want de instructie snelwegen vermijden werkt niet zo lekker. Ondanks dat we een punt op de kaart ten oosten van Trier hebben gekozen komen we toch op de snelweg richting Trier uit.

Voor we in de stad uitkomen besluit ik om de snelweg te verlaten en komen we in een voorstad van Trier een Lidl tegen. Aangezien de proviand moeten aanvullen stoppen we hier en leveren we gelijk de lege flessen in.

Na de boodschappen toch de navigatie maar weer even ingesteld voor we vertrekken. IJdele hoop dat dit werkt, na een minuut of 5 geeft hij het op en loopt hij volledig vast. Met als gevolg dat we toch midden in de stad uit komen. De snelste manier om daar uit te komen is om richting snelweg aan te houden en dat doen we dan maar. Vlak voor we de snelweg op draaien nemeb we een B weg naar het zuiden. Het blijkt dat deze weg ons zo het land Luxemburg in voert, wat net niet de bedoeling was vandaag.

Het is erg warm en al snel loopt de temperatuur in de camper op tot boven 35 graden. Wat dat betreft is het wel lekker dat we rijden, we hebben zo in ieder geval rijwind. We volgen de rivier in het Luxemburgse en zodra we kunnen steken we over naar Duitsland om daar een camperplaats te zoeken. We komen terecht bij een wijnboer met een aantal plaatsen waarvan er ook nog vrij zijn maar volledig in de zinderende zon liggen. Geen optie dus.

We rijden verder en komen weer in Luxemburg uit. Een aantal campings bekeken zonder resultaat, alles in de hete zon zonder bescherming. Ik stel een route in naar Beaufort waar ik een camping weet met beschutting. Aangezien we door het dwalen nogal zuidelijk in Luxemburg uit waren gekomen moeten we een stukje van de stad Luxemburg door. Ook niet iets wat ik op prijs stel maar helaas, het is niet anders.

Hoe dichter we bij Beaufort uit hoe meer schaduw we hebben. Aankomend bij de bedoelde camping lijkt het er op dat deze overvol is. Ik besluit door te rijden naar Reisdorf, naar de camping waar we al bekend zijn. Daar is nog plaats en we besluiten daar te blijven. Een plekje aan het water met een vleugje wind.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.