Frankrijk 2010

Donderdag 22-07-2010
Om 10:30 vertrokken we dan richting het zuiden. Het doel voor vandaag is een camperplaats ergens in Belgie. We komen uit in Lokeren op een plaats onder de toren van de plaatselijke kerk.

Het is er enigszins rumoerig zo aan de doorgaande weg en er zijn geen prullenbakken waardoor de plaats een beetje smerig is. Een voordeel is wel dat we draadloos internet kunnen op pikken en we even met onze dochters kunnen bellen via ons VOIP account thuis.

’s Avonds doen we een spelletje voor we gaan slapen. Het weer is redelijk, het is in ieder geval droog.


Vrijdag 23-07-2010
Al voor half negen vertrekken we richting een winkel, we hebben wat spullen nodig voor het eten vandaag. We komen aan op een kleine parkeerplaats met een aantal winkels er aan in Oost-Lokeren.

Het is nog vroeg, de winkels zijn nog gesloten. Kennelijk gaat alles in Belgie pas om 09:00 uur open. We wachten nog even en klokslag 9:00 uur gaat de deur open en begint het te regenen dat het giet. Wij natuurlijk zonder paraplu in de winkel, tegen dat we klaar zijn giet het nog steeds dus komen we nat binnen in de camper.

Na ons verschoont te hebben rijden we verder richting ons doel van vandaag, de franse kust in het gebied Pas du Nord

We komen aan in het plaatsje Le Touqet-Paris-Plage, een leuk typisch Frans kustplaatsje met 3 camperplaatsen waar we uit kunnen zoeken. We vinden een plakje op een plaats die hoort bij de plaatselijke paarden vereniging die hun plaats openstellen voor Campers als er geen paarden activiteiten zijn.

Het is een leuke plek waar we voor € 7,50 de nacht door kunnen brengen. Het weer is prima dus zetten we ook de stoelen buiten. Het is pas 15:00 als we aankomen dus we kunnen nog even genieten van onze middag.

Achteraf blijkt dat er een probleem is met onze koelkast. Hij koelt niet op gas dus de spullen worden niet koud gehouden. Later blijkt dat hij het op 12V en 220V wel goed doet. Ik moet maar eens kijken of er iets raars is bij de brander.


Zaterdag 24-07-2010
’s Morgens al weer redelijk vroeg op, voor 8 uur hebben we al gegeten en gedronken, klaar om de service uit te voeren aan de camper voor we vertrekken richting het zuiden.

Rond 9 uur vertrekken we voor een rit van rond de 200 Km. Onderweg kopen we nog wat voedsel bij de intermarche en houden rekening met het feit dat de koelkas het niet doet op gas. Op 12V doet ie wel wat maar we rijden niet lang genoeg om dat goed uit te testen..

Rond het middag uur besluiten we een camping te zoeken uit het boekje met de kleine campings van de ANWB. Het wordt in het plaatsje Yport, vlak bij F�camp waar een grote camperplaats is. We rijden de kleine plaats in met de smalle straatjes en volgens onze navigatie moeten we steil omhoog. We komen ternauwernood aan op de camping en besluiten dat we het niks vinden, erg basic en zo te zien geen stroom. Bovendien zien we totaal geen andere campers maar hoofdzakelijk tenten.

Weer terug door dezelfde smalle straatjes komen we weer veilig beneden aan en besluiten dan nog maar wat verder door te rijden. We komen aan in een gehucht dat heet Saint-Jouin Bruneval en vinden daar een kleine rommelige camping waar we besluiten 2 dagen te blijven. Het weer is goed en de camping wat minder maar ja, we hebben verder alles bij ons wat we nodig hebben.

Nadat we betaald hebben en de stroom is aangesloten zetten we de koelkast op 220V en beginnen te duimen draaien. Ondertussen klim ik op het dak nadat de fietsen van de camper af zijn gehaald om de antenne voor de zender te monteren. Ik ben benieuwd of ik morgen met Nederland kan praten.

Na een uurtje blijkt dat de koelkast het goed doet. Het lijkt er dus op dat we van campings en camperplaatsen gebruik moeten gaan maken die ook stroom bieden. Misschien toch nog even met een kenners oog naar het gasgedeelte kijken.

We besluiten te barbecuen aangezien het weer nu goed is. ’s Avonds doen we helemaal niks, doordat we barbecuen is de avond zo om, om 11 uur gaan we naar de kooi.


Zondag 25-07-2010
Vandaag dus de rust dag. Tegen 9 uur komen we pas uit bed. We besluiten gewoon te douchen in de camper maar eten eerst ons Zondags-ontbijt.

Om 10 uur sluit ik de zender weer aan met de hoop om nog wat op te vangen uit Nederland waar de mensen van de WO groep bezig zijn met het veldweekend. Helaas, ik hoor niks op de 11 meter band. Anders is het op de 20 meter band waar ik menig gesprek voorbij hoor gaan.

Ik ga dan na de lunch nog maar eens luisteren en tik wat aan dit verslag. Helaas zijn er geen condities dus ruim ik de boel na het avond eten maar op, de fietsen weer terug en dan nog even een spelletje. Morgen weer verder.


Maandag 26-07-2010
Redelijk vroeg staan de op en eten en douchen we, doen de serrvice en vertrekken. We gaan op zoek naar een FON point waar ik toegang heb tot het internet. Al snel vinden we er een en ik lees mijn e-mail en zet dit verslag online.

Al snel rijden we verder. Op onze rit naar het zuiden moeten we door Le Havre, een van de grootste havensteden van Frankrijk. Le Havre ligt aan een zee arm welke overspannen wordt door twee enorme bruggen die we over moeten. We betalen hier € 5,00 voor, het is werkelijk een belevenis om zo hoog een brug op te rijden met de camper.

We hebben een camping in de navigatie gezet welke langs de zee ligt. We hebben wat problemen aangezien ik op een of andere manier tolwegen vermijden niet meer aan heb staan in het navigatie systeem. We komen dus op een tolweg uit en nemen ook nog eens de verkeerde richting. Wat op zich geen probleem is maar eens op een tolweg kom je er haast niet meer af. En 2 keer betalen omdat je ook weer terug moet.

Uiteindelijk resetten we het navigatie systeem even want dat doet niet goed wat er gevraagd wordt, we worden de snelweg afgestuurd, een rotonde op en af gestuurd om vervolgens de snelweg die we net afkwamen weer op te moeten.

Na het resetten werkt het weer goed en we komen van de tolweg af. We moeten tanken maar schrikken ons dood van de prijzen langs de snelweg. € 1,39 voor een liter diesel! We nemen een D weg en komen aan bij een Intermarche, een grote supermarkt waar ook een benzine station bij is. Met de pincode pas kan ik hier zonder problemen tanken voor €1,11 per liter, zo’n 28 cent goedkoper !

We vervolgen de D weg en komen uit in Caen, een redelijk grote stad wat ook niet helemaal de bedoeling is. We sturen de navigatie naar de zee er rijden rustig aan langs de zee in noord westelijke richting. We komen aan in Arromanches-Les-Bains waar twee camperplaatsen zijn. Deze zijn echter niet aantrekkelijk. We willen eigenlijk even ons grijs water kwijt maar de tweede plaats staat zo vol gepakt ( officieel 14 plaatsen ) dat zelfs op de service plaats een of andere achterlijke Italiaan zijn camper heeft gestald. Het moet toch niet gekker worden!

We rijden een stukje verder het dorp uit en komen op een heuvel langs 2 sterren camping les Bas Carreaux. Er is sanitair, douche gelegenheid, het is er schoon en we kunnen ons vuil water kwijt. Bovendien kunnen we hier slapen en dat allemaal voor € 11,= per nacht, wat wil je nog meer.

We blijven hier dus een nachtje staan. Het is lekker weer, er staat een beetje wind en het is aangenaam vertoeven voor de camper op de lekkere stoelen.

Op de camping staan een aantal oude gerestaureerde tractoren. Het ziet er naar uit dat deze van bewoners van omliggende kleine steden zijn die op deze camping een caravan en/of tent hebben staan met een bootje wat ze naar het strand kunnen slepen met hun tractor. De eigenaars zijn de hele dag bezig met hun opgeknapte machines, de wielen worden gedemonteerd en vervolgens van een nieuwe laklaag voorzien. De bootjes worden kennelijk gebruikt om te gaan vissen, toen we net waren ge-arriveerd kwam een tractor terug met gevangen vis die direct op de barbecue werd gelegd.

Leuke camping waar we met plezier een nachtje staan! Morgen weer verder!


Dinsdag 27-7-2010
Om half 7 zijn we op. Ik moet naar het toilet en aangezien er maar 2 douches zijn besluiten we vroeg te douchen voordat de drukte losbarst. Om kwart over 8 komt de bakker op de camping dus dan zijn we klaar om te eten. We zetten al vast koffie en nemen een bakje terwijl we wachten op de bakker. Om de tijd te doden tik ik wat aan het verslag. Helaas hebben we geen internet hier anders had ik alvast wat van het verslag kunnen publiceren.

Om 20 over 8 nog geen bakker dus we besluiten om de boel verder in te pakken en te vertrekken. Ik start de camper en prompt komt de bakker het terrein op rijden. Helaas, te laat we vertrekken zonder brood richting Bayeux waar we een Intermache tegen komen die om 9 uur open gaat. Ze hebben een aparte bakker waar ik een lekkere baguette haal. We eten op de parkeerplaats van de winkel en vertrekken richting Laval waar een camping is die we uit het boekje hebben gehaald. Het eerste stuk rijden we over D wegen waar er een paar van zijn die maar een klein beetje breder zijn dan de camper.

Verder op pikken we de A84 op waar we bijna 100 km op blijven rijden. Het weer is troosteloos, soms regent het en het is volgens de temperatuur meter slechts 18 graden buiten. Niet wat je van vakantie weer verwacht maar het is niet anders.

Laval is een vrij grote stad waar we helemaal doorheen moesten. Niet prettig om te doen met al die rotondes en stoplichten. Bovendien heb ik een hekel aan steden. Maar goed, we geraken aan de andere kant waar we op de verwachtte coordinaten geen camping vinden. We rijden nog wat verder en komen hem dan toch tegen. Helaas is de camping gesloten. Op een bord staat een andere camping die slechts 10 minuten verderop zou zijn. De coordinaten ingevoerd en ja hoor weer helemaal door die stad heen om vervolgens in westelijke richting te gaan.

Helaas, geen camping te bekennen. Ik raadpleeg de campercontact camperplaatsen en vind zo’n 25 km verder op een Camping Municipal. We besluiten om die dan maar te gaan zoeken en rijden een half uurtje. Soms stuurt het navigatie systeem je de meest vreemde plekken op. Zo wilde hij ons over een landgoed heen laten rijden wat we natuurlijk niet hebben gedaan.

Op de aangegeven coordinaten weer geen camping. De moed zinkt me in de schoenen. We rijden nog maar wat verder in de richting van Vitr�, het dichtstbijzijnde plaatsje en komen dan plotseling toch de Camping Municipal tegen op totaal andere coordinaten dan aangegeven bij Campercontact.

De camping ziet er leuk uit. Geen beheerder, die komt pas om 18:00 uur en uit de tekst op de deur maak ik op dat we zelf een plekje mogen zoeken. We vinden een leuke plek en besluiten hier ook een dag of 2 te blijven. De fietsen van het dak af en de antenne er op. Eens zien of we hiervandaan wat verbindingen kunnen maken.

Het is warm en al snel loopt het zweet me van het gezicht bij al dat geklim. Corrie zet ondertussen een bakkie koffie en al snel staan we gesetteld voor een tweetal dagen. We drinken koffie en na een uurtje ga ik eens binnen kijken of ik wat verbindingen kan maken. De condities zijn verbeterd en al snel leg ik verbinding met eem Italiaan in Napels en een Fransman in de buurt van Marseille. Ik probeer wat contact te krijgen met Nederland maar helaas dat lukt niet.

Om een uur of half elf vertrekken we naar de kooi waar we al snel in slaap vallen.


Woensdag 28-07-2010
Vandaag blijven we op deze leuke camping staan. Vanmorgen om half negen werden we wakker. Ik ben vannacht behoorlijk ziek geweest, had ik die uiensoep ’s middags maar niet moeten nemen. We gaan snel douchen.

De faciliteiten op deze gemeente camping zijn geweldig, alles is schoon, ruime douches die ook nog eens bij de prijs zijn inbegrepen. En ook goed hard en warm zijn. Het weer ziet er niet zo goed uit, het is wat bewolkt.

We eten een ontbijtje en gaan vervolgens wat voor onszelf doen. Om een uur of 10 breekt de zon door. Dat ziet er goed uit. Ik ga de banden van de fietsen op pompen zodat we een stukje kunnen gaan fietsen. Bij het uitpakken van de fietspomp kom ik er achter dat deze stuk is, Er zit een gat in de slang. Jammer want de banden moeten wel worden opgepompt. Ik weet de slang provisorisch te repareren en krijg toch lucht in de banden.

We fietsen naar het centrum van het plaatsje waar we in de supermarkt zelfs een slangklem vinden dus kunnen we de fietspomp bij terugkomst goed repareren.

Na het fietsen hangen we wat rond bij de camper en ik luister nog een beetje de frequentie af. Helaas zijn er geen condities dus ik besluit om de boel maar op de ruimen ’s Avonds doen we nog een spelletje en drinken we wat wijn voor we gaan pitten. Morgen weer verder.


Donderdag 29 Juli 2010
Om half 8 staan we op en gaan onder de douche. We pakken de spullen in en hangen de fietsen op de camper. Het miezert een beetje. We servicen de camper en zijn goed en wel klaar als het toch redelijk begint te regenen.

We rijdenn het dorp Vitr� nog even in om te tanken aan € 1,06 per liter. Lang niet slecht, en vervolgen onze weg richting de Atlantische kust. onderweg willen we nog even proberen om w2at internet op te pikken maar helaas lukt dat niet.

We laten het maar zo en stellen de routeplanner in naar het plaatsje Batz-sur-Mer waar een aantal camperplaatsen zijn. We vinden een plekje langs de zee zonder faciliteiten. Kunnen we gelijk kijken of de schoonmaakactie van het gas gedeelte van de koelkast heeft gewerkt..

We parkeren de camper en lopen langs een pad langs de grillige zee kust. Het is laag water en veel mensen zoeken naar iets van mosselen of zo. We lopen wat en komen via een museum in een bunker terug bij de camper waar de temperatuur ondertussen tot bij de 40 graden is gestegen. Gelukkig staan we wat beschut en nadat we de ramen heben open gezet dalt de temperatuur naar meer prettige hoogtes.

We lezen wat en dutten wat. Na het eten drinken we koffie en lopen nog even de andere kant op langs de zee waar het water inmiddels wat hoger is komen te staan.


Donderdag 22-07-2010
Om 10:30 vertrokken we dan richting het zuiden. Het doel voor vandaag is een camperplaats ergens in Belgie. We komen uit in Lokeren op een plaats onder de toren van de plaatselijke kerk.


Vrijdag 23-07-2010
Al voor half negen vertrekken we richting een winkel, we hebben wat spullen nodig voor het eten vandaag. We komen aan op een kleine parkeerplaats met een aantal winkels er aan in Oost-Lokeren.


Zaterdag 24-07-2010
’s Morgens al weer redelijk vroeg op, voor 8 uur hebben we al gegeten en gedronken, klaar om de service uit te voeren aan de camper voor we vertrekken richting het zuiden.


Zondag 25-07-2010
Vandaag dus de rust dag. Tegen 9 uur komen we pas uit bed. We besluiten gewoon te douchen in de camper maar eten eerst ons Zondags-ontbijt.


Maandag 26-07-2010
Redelijk vroeg staan de op en eten en douchen we, doen de serrvice en vertrekken. We gaan op zoek naar een FON point waar ik toegang heb tot het internet. Al snel vinden we er een en ik lees mijn e-mail en zet dit verslag online.


Dinsdag 27-7-2010
Om half 7 zijn we op. Ik moet naar het toilet en aangezien er maar 2 douches zijn besluiten we vroeg te douchen voordat de drukte losbarst. Om kwart over 8 komt de bakker op de camping dus dan zijn we klaar om te eten. We zetten al vast koffie en nemen een bakje terwijl we wachten op de bakker. Om de tijd te doden tik ik wat aan het verslag. Helaas hebben we geen internet hier anders had ik alvast wat van het verslag kunnen publiceren.


Woensdag 28-07-2010
Vandaag blijven we op deze leuke camping staan. Vanmorgen om half negen werden we wakker. Ik ben vannacht behoorlijk ziek geweest, had ik die uiensoep ’s middags maar niet moeten nemen. We gaan snel douchen.


Donderdag 29 Juli 2010
Om half 8 staan we op en gaan onder de douche. We pakken de spullen in en hangen de fietsen op de camper. Het miezert een beetje. We servicen de camper en zijn goed en wel klaar als het toch redelijk begint te regenen.


Vrijdag 30 Juli 2010
Redelijk vroeg staan we op. Het is nu duidelijk dat de koelkast het niet meer doet op gas. Na het douchen en het ontbijt rijden we verder langs de kust richting een internet access point. Ze zijn er wel volgens de beschrijving alleen werken ze niet erg. Op den duur vertrekken we maar in de richting van waar we vandaag hopen te komen.


Zaterdag 31 Juli 2010
We slapen een beetje uit en gaan vervolgens lekker douchen. Na het ontbijt luisteren we wat naar de radio en rond half 1 na de lunch besluiten we wat te gaan lopen richting het strand. Dat valt nog niet mee. Het is een aardig stukje en het laatste stuk is het allemaal rul zand. We steken de duinen over komen op een enigszins stuk vervuild strand aan waar een paar mensen vertoeven.


Zondag 1 Augustus 2010
Vandaag hebben we een rustdag. Dat betekend dat ik de Zondag ochtend van het internet gebruik kan maken en de zender weer kan proberen. Ik maak het verslag af tot gisteren en organiseer het op een andere manier op de website zodat ik later per dag de routes en foto’s kan toevoegen.


Maandag 2 Augustus 2010
Al vroeg staan we op, we willen op tijd gaan rijden want we zijn de camping al weer zat. De antenne wordt er afgehaald en die fietsen opgeladen. We rijden naar het service station en ontdoen ons van het afval water en laden nieuw vers water in. Hiervoor moeten we trouwens apart betalen, hetgeen ik niet passend vindt voor een camping waar je € 20,00 per nacht heb moeten betalen.


Dinsdag 3 Augustus 2010
Na een nacht heerlijk geslapen te hebben staan we op en douchen we. We douchen in de camper omdat we de staat van het sanitair nog niet hebben gecontroleerd. Later blikt dat er biks mis mee is dus morgen douchen we op de camping. Ik schrijf wat aan het verslag en we drinken nog wat koffie.


Woensdag 4 augustus 2010
Om half 8 staan we op en gaan douchen. Na het onbijt wordt de boel weer ingepakt en servicen we de camper zodat we weer een nachtje vrij kunnen staan.


Donderdag 5 augustus 2010
Vanmorgen om half 8 was het douchewater warm. We douchen in de camper want er zijn hier verder geen douche gelegenheden.


Vrijdag 6 augustus 2010
Na een toch wat rusteloze nacht worden we om 8 uur wakker. De boiler is aangezet en er wordt gedouched en gegeten. Gelukkig blijkt dat de koelkast het weer prima doet op gas. Weer een zorg minder!


Zaterdag 7 augustus 2010
Na een rot nacht vallen we dan om half 7 nog voor een uurtje in slaap. We hebben nog geen munten voor de douche dus ik moet nog even zien dat ik die te pakken krijg. Dat lukt en nog voor er iemand anders op de camping wakker is staan we te douchen.


Zondag 8 augustus 2010
Na een rot nacht vallen we dan om half 7 nog voor een uurtje in slaap. We hebben nog geen munten voor de douche dus ik moet nog even zien dat ik die te pakken krijg. Dat lukt en nog voor er iemand anders op de camping wakker is staan we te douchen.


Maandag 9 Augustus 2010
Om 7 uur worden de toiletten schoon gemaakt en kort daarna staan we onder de douche. We maken de camper klaar voor de volgende stap en verorberen ons ontbijt. Op de navigatie heb ik een route uitgezet die ons langs de oostkant van het meer van Annency zal sturen. Kennelijk doe ik iets verkeerd, we willen niet door Annency maar op een gegeven moment komer we er toch door. Gelukkig is het nog vroeg en het is rustig. In Annency vinden we een service plaats en we verzorgen alle natjes en droogjes van de camper. De waterdruk van het vulstation is zo hoog dat de slang uit de schoonwater tank schiet en vol op mijn voeten spuit. Dat worden dus droge sokken.


Dinsdag 10 augustus 2010.
We staan om 7 uur op om te gaan douchen, in de tot nu toe beste douche die we tegen gekomen zijn. Na het douchen maken we de camper klaar voor vertrek, eten we, drinken we koffie en om 8 uur vertrekken we, nog voor dat de Belgische familie wakker is.


Woensdag 11 augustus 2010
Om 7 uur gaat het alarm af. We zullen vandaag richting Almelo rijden om daar Herman zijn radio af te geven. Nou zullen we dat niet doen in 1 dag, niet dat dat niet kan maar daar hebben we niet zo veel zin in om 600 km te moeten gaan rijden op 1 dag. De route loopt zo ongeveer langs Monschouw dus we besluiten die richting in te gaan en daar in de buurt een stop maken.


Donderdag 12 augustus 2010.
Ondanks dat we nergens heen hoeven komen we om kwart over 8 uit bed. We douchen en ik fiets naar de bakker op het dorp voor broodjes. We willen vandaag met de bus naar Echternach dus ik moet uit gaan zoeken hoe laat de bussen rijden. Dat is nog niet zo makkelijk, bij de bushalte zie ik geen dienstregeling.


Vrijdag 13 Augustus 2010
Vanmorgen om kwart over 7 uit bed gekomen, gedouched en broodjes gehaald. De camper reisklaar gemaakt en na het afscheid naar Diekirch gereden om de camper te servicen.