Januari 2022

Dit verhaal begint in December 2021.  Per ongeluk hier terecht gekomen? Klik dan HIER om aan het begin te beginnen met lezen.

Zaterdag 1 Januari 2022

Dit was de rustigste oudejaarsnacht die we ooit hebben gehad. We stonden nog op de camping bij Bicton House. De beheerders waren die nacht laat terug van hun feestje, we hebben ze niet terug horen komen.

’s Morgens was het dan tijd om op te stappen. De baas kwam net langs voor de paarden toen ik hem vertelde dat we weer verder zouden gaan. Hij klom direct de trap op om onze stroom kabel los te maken. Dat ging nog niet zo makkelijk.

Onze Nederlandse kabel zat in een Nederlands stopcontact met een Engelse stekker. Die laatste wilde niet meer uit zijn stekkerblok. Als of hij vastgelijmd zat. Niet los te krijgen. Uiteindelijk nam hij de kabel mee naar hus en probeerde hat daar met een schroevendraaier. Helaas, zowel het stekkerblok en de stekker waren stuk. Dan alleen maar terug met het stopcontact.

Voor we vertrokken werden nog telefoonnummers en e-mail adressen uitgewisseld. We gaan hier zeker en vast nog eens terug komen in April.

We rijden via de M54, de M5 en de M40 richting Londen. We stoppen bij een service, het vertrek was toch wel wat later als gepland door het avontuur met het stekkerblok. We eten wat en rijden verder.

We stoppen bij een benzinestation en gaan op zoek naar de camping die we hebben geselecteerd. Helaas, deze is gesloten. Volgens de info uit de app die we gebruiken zou hij open moeten zijn.

We zoeken nog wat verder en vinden op een gegeven moment een Pub-stopover in de plaats Wallingford. Ik rij de parkeerplaats van de pub op en ga binnen vragen hoe of wat.

Als ik de dame uitleg dat ze in een app staat als een pub-stopover kijkt ze me aan of ze water ziet branden. Ze weet van niks … Gelukkig is het geen probleem, we mogen bij haar op de parkeerplaats overnachten.

We parkeren de camper in een hoekje en gaan vervolgens een biertje drinken in de pub. Helaas is de keuken vandaag dicht dus kunnen we er niet eten. Dan nog maar een biertje en dan maar wat in de camper brouwen.

De volgende ochtend wordt ik langzaam wakker en denk over de vorige avond. Ik kom tot de conclusie dat we veel te weinig hebben betaald voor 4 halve liters bier. Ik zoek via facebook contact met de dame van de pub en ze bevestigd dat ik maar voor 2 biertjes heb betaald. De eerste waren op de tab geschreven die iemand anders had geopend.

Ik drink mijn koffie op en loop op mijn gemak terug naar de pub die nog is gesloten. Nadat ik aanklop wordt ik binnen gelaten en betaal ik voor de overige twee biertjes. Belangstellend vraagt ze wat onze verdere plannen zijn. Ik leg haar uit dat we via de zuidkust willen over varen naar Frankrijg om vervolgens af te zakken naar Spanje en Portugal.
Zondag 2 januari 2022

De oplettende lezer ziet gelijk dat twee januari al begonnen was bij de foto hierboven. Ach ja, er is niet zo veel over 2 januari te zeggen. We rijden via de M40 en de M25 naar de A26 en naar Newhaven. In Seaford is een camping waar ik geïnformeerd heb of er plek was. Dat was er, echter toen we aankwamen had het zo hard geregend de dagen er voor dat we helaas geen plekje konden krijgen,

Ik kijk de lijst met campings in de buurt na en het blijkt dat verder alles dicht is. We rijden dan maar naar de Brighton Marina waar parkeerplaatsen zijn voor bussen die ’s nachts mogen worden gebruikt door campers, wel tegen betaling natuurlijk. Het wordt nog spannend want eer het ochtend is, is de toilet cassette vol.
Maandag 3 januari 2022

Gisteren in Seaford hebben we gezien dat daar een publiek toilet is. ’s morgens heel vroeg rijden we daar maar naar toe om ons toiletje te legen. Helaas, het toilet is nog op slot. Dan maar terug naar Newhaven. We stoppen daar bij een grote supermarkt waar we inkopen doen voor het ontbijt en gebruik maken van het toilet.

Na het ontbijt rijden we terug naar Seaford waar het toilet ondertussen open is. Het is de hele nacht rot weer geweest, het toilet ligt een eindje van de weg af in een soort duin-kom en eer dat alles klaar is ben ik doorweekt.

We vertrekken weer en Zetten nu koers naar de ferry terminal waar we morgen ochtend vandaan zullen vertrekken. Als we aan komen staan er al een aantal campers.

We zitten net en worden aangesproken door een Engelsman die in een Engelse camper met Spaans kenteken rijd. Hij vraagt ons of we naar Frankrijk reizen en verteld ons dat we er niet in komen. Frankrijk heeft in verband met Covid-19 de grenns met Engeland gesloten. Engeland is geen EU land meer dus ze komen er niet in. Ziedend vertrekt hij weer, terug naar zijn dochter.

Ik pak al mijn papieren bij elkaar en loop naar de terminal om opheldering. Het klopt wat de man zegt, alleen is het voor ons geen probleem omdat we EU ingezetenen zijn. Gerustgesteld boek ik nog een hut waar we ons onderweg kunnen terug trekken morgen.

Rond 11:00 uur doen we de verplichtte Covid-19 test die natuurlijk negatief is. Dus we mogen morgen in ieder geval aan boord.

Die nacht brengen we door op de parkeerplaats bij de ferry. Gelukkig is het niet druk met de vrachtwagens dus er staan weinig koelwagens te horren.
Dinsdag 4 Januari 2022

We hebben een wekker gezet. Inschepen is om 10:00 uur dus ik wil om 8:00 uur voor de poort liggen. Dat lukt aardig. We zijn wel toe aan de ferry, door de omstandigheden van de vorige dagen hebben we al een poosje niet kunnen douchen, dus dat doen we in ieder geval aan boord in de hut die ik gisteren heb geboekt.

We hebben een 4 persoons hut waarvan de onderste 2 bedden zijn open geslagen. Ik heb de PS4 meegenomen dus gedurende de overtocht heb ik wat te doen. Maar eerst douchen. Het is een al wat ouder schip van de DFDS maar de douche werkt perfect. Heerlijk

opgefrist gaan we lekker op het bed zitten en spelen een spelletje of lezen wat.

Rond etenstijd lopen we naar het restaurant om wat te eten te kopen. Er wordt driftig gekookt, er was ook van alles te koop maar alleen de lucht was voor mij al genoeg om een warme maaltijd te bestellen. Dus kocht ik maar een broodje en een flesje water.

Na een poosje gaan we terug naar de hut en blijven daar tot het tijd wordt voor de ontscheping. Die kwam nog een beestje als een verrassing, op de bevestiging stond dat we om 15:00 uur zouden aankomen. Dat was alleen Engelse tijd. Dus zo tegen twee uur begon de kust al aardig zichtbaar te worden en om half 4 waren we door de douane, passpoort controle wat ook nog een dingetje was met die corona documenten en onderweg naar een benzinestation. De diesel is in Frankrijk 40 cent goedkoper per liter als in Engeland, dus hebben we zo lang mogelijk gewacht met tanken.

Bij de eerste de beste benzinepomp vullen we de dieseltank en zetten koers naar Declathon, onderweg zijn we ons markeerings bord op de fietsendrager kwijt geraakt. Raar maar waar, die verkopen ze daar niet. Dan maar door naar een supermarkt om voorraad in te slaan voor avond eten en ontbijt.

Vervolgens zetten we koers naar Saint-Pierre-Bénouville waar een camper plaats is. De plaats is beschermd door een hek en een slagboom die je kunt openen door het invoeren van een code. Deze kan worden opgevraagd via een telefoon nummer. Eenmaal binnen vullen we water bij, grijs water af en verschonen we de toilet cassette, sluiten we ons aan op het 220V stroomnet en gaan we koken. De plek is helemaal gratis.
Woensdag 5 januari

Rond 11 uur nadat we nog eens alles hadden bijgevuld en afgevoerd vertrokken we richting een supermarkt waar we inkopen hebben gedaan. Vervolgens op weg om toch nog een benzinestation te vinden waar autogas wordt verkocht zodat we daar in ieder geval voldoende van hebben.

Na veel zoeken en pompen bezoeken kreeg ik een brainwave. Op de appstore van google zocht ik naar LPG en vond een mooie app met LPG stations in Europa. Toen hadden we snel een pomp gevonden waar we onze LPG fles konden vullen.

Vervolgens op zoek naar een plek om te overnachten. Er is een camperplek in Harcourt maar die stond ons niet aan. Door naar de volgende en die is in Plasnes. Het is een appel cider stokerij waar verder geen faciliteiten zijn behalve vuilwater, toiletstort en schoon water. Er is verder ook niemand op de camper plaats, het is koud en nat en guur en ik heb geen zin meer om verder te zoeken. Ik betaal 5 euro bij een huis iets verder op en we staan prima voor 1 nacht.
Donderdag 6 Januari

We worden wakker en nemen de beslissing om wat te gaan opschieten. Tot nu toe hebben we de tolwegen vermeden maar vandaag gaan de dat veranderen. Ik zet een route uit naar Saint Sebastian in Spanje en rijd de Peage op. Ruim 300 kilometer later stoppen we in het plaatsje Thouars wat een verassend leuke campe rplaats heeft midden in de stad. Alle voorzieningen voor 8 euro en een leuk uitzicht over de stad.
Vrijdag 7 Januari 2022

Vanaf de camper plaats rijden we die morgen een kort stukje naar een Aldi waar we proviand inslaan voor twee dagen. Maar daaraan vooraf doen we nog even de service voor we vertrekken. In de camper app hebben we een klein campinkje gevonden waar we 2 nachten willen blijven.

De route planner naar de Aldi wilde ons de verkeerde kant op sturen maar gelukkig viel ons op dat de winkel nog een andere ingang had die wat makkelijker te benaderen was.

Voor dat we de weg op gaan zoeken we ook nog een benzine pomp. Deze zijn in dit gebied niet erg dik gezaaid tus het duurt even voordat we in een wat grotere plaats aankomen waar een Leclerc pomp is.

Via de tolweg A83 rijden we richting het plaatsje Benet waar vlakbij “Les Prairies de Pacouinay” is. Het is een soort camping waar ook gites gehuurd kunnen worden en was lastig te vinden.

Eenmaal aangekomen missen we het bijna, wegbewijzering naar de plek is er niet. Maar gelukkig kunnen we terecht. Het veld is drassig het regent nog steeds maar er is een plekje in een bocht waar we op harde ondergrond kunnen staan. Gelukkig heb ik voldoende stroomkabel bij me.

We zijn de enige gasten en hebben dus een soort van privé sanitair. Alles heel simpel maar er is zelfs een wasmachine aanwezig die we gratis kunnen gebruiken. Drogen wordt dan

wel wat lastig maar we kunnen wel een en ander ophangen in de douche in de camper.

Ook kunnen we brood bestellen wat de volgende ochtend door de bakker wordt bezorgd. De volgende ochtend lag het brood inderdaad op de plaats waar het zou neergelegd worden. We hadden er echter geen erg in dat het Zaterdag was en er op zondag ochtend niet wordt gebakken en bezorgd.

Zondag 9 Januari 2022

Op zondag ochtend worden we uitgerust wakker. We zijn helemaal niet gestoord door Bert, de kat. We gaan uit bed om te ontbijten en douchen. Ik kijk waar Bert is maar zie hen niet. Ik roep hem, geen reactie. Hoe kan dit nu weer. Nergens te bekennen. Is hij dan toch stiekem naar buiten gegaan gisteren avond? Nee dat kan niet.

Ik herinner me dat ik vlak voor het slapen gaan nog het deurtje van het kastje onder het bed dicht gedaan heb. Voor alle zekerheid maar even kijken. En ja hoor, daar ligt meneer uit te rekken in het warme kastje waar hij dus de hele nacht op zijn gemak heeft liggen pitten.

We willen vandaag een paar kilometers maken en zetten koers in de richting van Bordeaux. We zoeken ook nog een winkel waar we een waarschuwingsbord voor achter op de fietsendrager kunnen kopen. Er zat er een op maar gedurende een stormachtige nacht in Engeland is die weg gewaaid.

In Bordeaux is een Brico doe-het-zelf winkel die tot 17:00 uur open is op deze zondag, online verkopen ze die borden, het is natuurlijk de vraag of ze in de winkel ook aanwezig zijn.

Onderweg op een parkeerplaats bij een benzine station komen we ook nog een plek tegen waar we kunnen servicen, dit was op de camping niet volledig mogelijk.

Tegen 13:00 uur komen we dan aan bij de Brico. En het blijft maar regenen. We parkeren de camper en gaan de enorme winkel in, goede hoop dat ze hier zoiets hebben. Helaas, de hele winkel afgespit, gevraagd aan een medewerker maar ze verkopen ze hier niet.

De medewerker verwees me naar Castorama, een andere doe-het-zelf zaak die in de buurt zit. Helaas, ook daar zijn ze niet te koop. We vinden ondertussen wel een winkel in de buurt waar ze wel te koop zijn maar helaas is deze op zondag dicht

Dan maar een plekje voor de nacht zoeken. Er zou bij een jachthaven in het stadsdeel Bacalan een paar plekken zijn. Daar aangekomen blijkt dat het niet langer is toegestaan om daar te overnachten.

In een ander deel is volgens de app nog een plaats waar je kunt staan. We zetten koers naar die plaats, Les Jardins de L’église Romane waar we terecht komen op een parkeerplaats bij een kerk. Er is zelfs een publiek toilet bij.

In de loop van de middag kwamen er nog een aantal campers bij. Eer dat het avond was stonden er zo’n 6 campers op het plein. En het bleef maar regenen.
Maandag 10 januari 2022

We stonden op, namen wat ontbijt en reden naar het winkelcentrum waar volgens de informatie een winkel is die de borden verkoopt genaamd Feu Vert. We parkeerde de camper op de grote parkeerplaats en liepen het winkelcentrum in. Voor we goed en wel binnen waren waren we doornat.

Hoe we ook zochten, nergens die winkel te vinden. Dan nog maar eens buiten kijken en ja hoor, hij was apart van het winkelcentrum. Naar binnen en de hele voorraad borden opgekocht. Alle twee.

Terug naar buiten waar het nog steeds regent. Een bord op de fietsendrager gemonteerd en weer naar binnen. Er moeten ook boodschappen worden gehaald.

Na de boodschappen reden we verder op de peage. Aan het begin van de middag was ik het zat en zochten we een camper plaats op. We rijden de

snelweg af en komen en soort van direct aan op de camper plaats, een stuk bos waar met paaltjes en ijzerdraad plekken afgezet waar je voor € 10,00 inclusief stroom en services een nacht kunt staan.

We zoeken een vlak plekje op en sluiten de elektriciteit aan. We zijn de eerste vandaag, een tent uitgezonderd waar, zoals het er uit ziet, een zwerver in woont. In de loop van de dag komen er steeds meer campers aanrijden, het ziet er naar uit dat het toch een bekende plek is voor camperaars.
Dinsdag 11 januari 2022

We zijn Frankrijk een beetje zat, al die stukjes rijden dus we besluiten om vandaag even door te pakken. Om 11:00 uur na het servicen vertrekken we weer via de peage en rijden in een keer door Spanje in.

We zetten koers naar Irùn, net over de Spaanse grens waar een camper plaats zou moeten zijn. Die is er ook, alleen lijkt hij op een camper parkeerplaats. Daar gaan we niet staan. Dus parkeren we even op een gewone plaats en halen wat boodschappen in een enorme Spaanse supermarkt.

We zoeken verder naar een camper plaats en vinden er een in Ellorio, een dorpje een stuk verder richting Bilbao. Er is daar een camper plaats met ruimte voor 12 campers, er zijn echter maar 2 stroompunten die beide bezet zijn. De plaats is gratis.

Gelukkig kunnen we wel een nacht zonder. Het weer is nog steeds niet over naar huis te schrijven. We hebben verder niks nodig dus blijven we lekker binnen. Rond 6 uur komt er een stroompunt vrij, ik overweeg om te verplaatsen maar heb geen zin om in aktie te komen.

Woensdag 12 januari 2022

Na het ontbijt rijden we een stukje terug naar de AP-1 om zo verder naar het zuiden te kunnen rijden. Zoals elke 1-2 dagen is het ook nu nodig om foerage aan te schaffen dus zoeken we wederom naar een boodschappen winkel.

Dat is nog lastig, en dat lukt niet ook. Dus ons plan om 2 nachten op de volgende camping te blijven gaat niet lukken. Aan een kant jammer maar aan de andere kant niet zo erg. De camping bij restaurant “Monumento al Pastor” valt enigszins tegen. Er is verder niemand, het is er koud en het sanitair is duidelijk aan een upgrade toe.Dus morgen een nieuwe poging.
Donderdag 13 januari 2022

We worden wakker, kijken buiten en zien een mooi vergezicht. Het blijkt dus dat we zo hoog zitten dat we boven de wolken zitten.

Na ontbijt en lastige douche vertrekken we terug naar het stadje waar we gisteren doorheen kwamen op zoek naar een Lidl. Die staat wel op de navigatie maar dat wil dus nog niet zeggen dat je er kunt parkeren. Dat is dus het geval.

Dan maar door rijden. En dan kom je ook rare dingen tegen. Zoals een oude stad. Met kleine smalle straatjes waar je met een camper van 3.39m breedte en 7.5 meter lang beter niet doorheen kan gaan. Ook al mag het van de wegenverkeerswet in Spanje.

Ook daar zijn we weer uit gekomen en zetten koers naar de volgende bestemming. Dit is de plaats Cistirna waar een camping is die zo op het gezicht wel aardig lijkt.
Vrijdag 14 januari 2022

Via Facebook leg ik contact met de camping. Ja. Er is plek en ze zijn open. We kijken even naar de voorraad en besluiten eerst naar de camping te rijden. Als we daar aankomen blijkt dat we de enige zijn. Verder alleen jaarplaatsen die door de week sowieso niet in gebruik zijn.

We hebben de camping dus voor onszelf. De toiletten en douches worden vanwege de winter niet gebruikt maar we kunnen gebruik maken van de invalide faciliteiten. Er is een gaskachel die we voor het douchen aan kunnen zetten.

In eerste instantie boek en betaal ik voor 1 nacht maar het is best een lekkere rustige plek dus we besluiten er 4 nachten te blijven. Alleen op vrijdag en zaterdag zijn er wat bezoekers waar we verder geen last van hebben.

Op de middag van ons verblijf vul ik de schoonwater tank. De beheerder is in de buurt en ziet dat de slang los schiet. Er staat best veel druk op de waterleiding. Hij schiet te hulp en binnen een paar minuten is de tank vol.

Ik ruim de slang op en vergeet het service luik dicht te doen. Dat heb ik geweten. We krijgen de camper ’s avonds niet warm. Ik snap er niks van. We hebben stroom, de verwarming is ingeschakeld op electra maar het wil maar niet warm worden.

Halverwege moet ik naar het toilet. Ik trek door maar er komt maar minimaal water uit. Ik probeer de keuken kraan. Hetzelfde verhaal. Ik loop eens naar buiten en zie dat het serviceluik nog open staat. De vorstbeveiliging ook. Ik hijk naar de temperatuur in het service luik. 0,8 graden !

De volgende dag wil ik de watertank weer vullen. De temperatuur is ondertussen opgelopen tot boven de 20 graden in het service luik, dus de vorstbeveiliging blijft dicht. De waterkraan trouwens ook. Die is stijf bevroren.

Dus verkassen we dichter naar het toilet gebouw. We hebben een water vulslang die tot 30 meter uit kan rekken dus dat gaat precies.

De volgende dag lopen we vanaf de camping naar een winkel voor de benodigde fourage. Heen gaat wel maar terug is een ander verhaal. We hebben best veel nodig en dat moet allemaal naar de camping worden gesjouwd.

De daarop volgende dagen blijven we rustig in de camper, maken gebruik van het invalide toilet en douche die overigens best koud is. Als ik ’s morgens naar het toilet moet loop ik daar heen en steek alvast de gas kachel aan zodat het er enigszins warm is. De vloer blijft echter altijd koud, na een macht tot -5 graden Celsius, de kou trekt door je botten heen naar je knieën.
Maandag 17 Januari 2022

Om kwart over tie zijn we klaar om te vertrekken. Betaald heb ik gisteren al, dus na het servicen rijden we verder. We rijden binnendoor in de richting van Portugal. Dat gaan we vandaag natuurlijk niet redden maar ik heb een plaatsje gevonden in een dorp naast een sporthal.

Er is daar plaats voor een viertal campers, normaal gesproken betaal je 3 euro per nacht maar de automaat is buiten werking. Voor we daar aankomen tanken we de camper nog even vol diesel.

We staan geparkeerd en lopen terug het dorpje in. We zitten zonder brood. Halverwege kijk ik op de telefoon of we er bijna zijn en zie tot mijn verbazing dat het winkeltje gesloten is. Openingstijden van 11:00 tot 14:00. Dat is pas een partime baan!

Dan maar terug naar de camper. We hebben altijd een doos crackers bij ons dus verhongeren zullen we niet
Dinsdag 18 januari 2022

We vertrekken op tijd van de camper plaats en zetten koers naar een benzine pomp, 8 kilometer verder langs de zelfde weg. Het heeft vannacht voor het eerst niet gevroren.

Bij de benzinepomp is een mini market waar ik twee stokbroden haal zodat we in ieder geval eerst kunnen ontbijten. Voor we vertrokken in December ontvingen we de boeken van ACSI per post, een organisatie die 1x per jaar twee boeken uit geeft met daarin camper plaatsen en campings die je met korting kunt bezoeken buiten het hoogseizoen. We vinden een camping die wel leuk lijkt en zitten koers in die richting.

Maar eerst proberen we bij een zelfbediening pompstation nog even te taken. Dat is niet altijd eenvoudig, op veel plekken wordt de Nederlandse pinpas niet geaccepteerd. Ook bij dit station niet. ln de plaats Plasencia vinden we een grote Lidl waar we wat boodschappen kunnen halen.

Aan het begin van de middag komen we aan bij camping Caceres. Een vrij grote camping met vele plaatsen met eigen sanitair waar je voor 18 euro per dag gebruik van kunt maken. En wat nog belangrijker is, het is goed weer, bij de plek horen ook een tafel en twee stoelen dus we kunnen buiten zitten.

We besluiten om ook hier een paar nachtjes te blijven. Het is ’s nachts nog aardig koud maar overdag is het heerlijk. Het plan is om de volgende dag de fietsen van de camper af te halen en naar het dorp fietsen wat ongeveer 3 kilometer verderop ligt.

De volgende dag voegen we de daad bij het woord. In de wind is het best koud, we halen de fietsen van de camper af en zetten koers naar het dorp. Volgens Google Maps moet dat te doen zijn op de fiets.

Halverwege kijken we op de telefoon hoever we zijn en ik zie dat we verkeerd zijn gereden. Dus weer een stukje terug, de rotonde over en aan de andere kant via een soort fietspad verder. Dachten we. Het was echter geen fietspad maar een zandpad. Een nat zandpad. Kennelijk heeft het de dagen voorafgaand aan onze aankomst nog best geregend. Dan maar weer terug naar de camping.

Ook zijn er wasmachines en een droger op de camping waar we gebruik van maken. We zijn nu ongeveer een maand onderweg dus wordt het wel tijd om een en ander te wassen.
Donderdag 20 januari 2022

Rond half elf zijn we klaar om te vertrekken. Er is een Lidl in Caceres waar we wat boodschappen willen doen. Caceres blijkt best een grote stad te zijn met aardig wat verkeer en weinig parkeerplaats voor een camper van 7,5 meter. Dus parkeren bij Lidl gaat niet lukken. Dan maar door naar een Carrefour verderop in de stad waar wel voldoende ruimte is.

Na de boodschappen zetten we ook koers naar een tankstation in de buurt waar we LPG kunnen tanken om op te koken en voor de verwarming. Daarna zetten we koers naar een camping in Portugal, waar we een nachtje willen blijven voordat we verder gaan richting Lissabon.

We gaan de tolweg op richting Portugal en komen bij de grens waar we van de weg af worden geleid naar een parkeerplaats. Een zeer vriendelijke grens politie ambtenaar vraagt naar onze QR codes en nadat we die hebben laten zien kunnen we verder.

Al snel gaan we de tolweg af naar de N4 die secundair loopt. We komen langs verschillende leuke plaatsjes. In de plaats Estremos tanken we weer diesel en van daar blijkt de camping nog maar een 8 kilometer te zijn. We slaan af richting Evora op de N18 en na een aantal bochtige kilometers komen we links aan bij een verschrikkelijk leuke Portugese camping.

Camping Allejento wordt beheerd door een Nederlander, een Fries om precies te zijn die hier met zijn Portugese vrouw een boerderij heeft en een camping. De camping is bevolkt door Nederlandse en Belgische overwinteraars en trekkers die 1 of meer dagen blijven.

We parkeren op een leuk plekje en besluiten ook hier een paar dagen te blijven. Het weer overdag is geweldig zolang je uit de wind blijft. We hebben direct goed contact met de eigenaar en de andere gasten.

Alles inclusief met uitzondering van elektriciteit is het 11 euro per nacht. Electra wordt per kilowatt berekend. Op zaterdag is er markt in het stadje en de eigenaar heeft een busje waarmee je met hem mee kunt voor € 2,50 per enkele reis.

Een album met foto’s van deze camping is HIER te bekijken.
Maandag 24 januari 2022

Vandaag rijden we verder. Ik zet een route uit naar Sintra waar zich een Knaus camper dealer bevindt. De kraan in de keuken doet het niet meer. Ik heb een en ander opgezocht over dit probleem wat kennelijk wel vaker voor komt. Het blijk dat de micro switch in de kraan die de pomp aan zet waarschijnlijk stuk is.

Ik heb contact opgenomen met de camper dealer waar we de camper kochten, hij is nog onder garantie, hij adviseerde om daar heen te rijden om te kijken of ze een nieuwe konden monteren.

De rit ging wat sneller als gedacht, tolwegen vermijden stond aan in de navigatie. Toen dat was uitgezet waren we vroeg in de middag al bij de dealer in Sintra. Toen we daar aan kwamen bleek dat hij pas om 3 uur ’s middags open ging.

Daar gingen we niet op wachten en ik zocht een camping in de buurt. In Ericeira is een camping die open is. Dus daar koers heen gezet. Ericeira is een toeristenplaatsje aan zee met veel strand. De camping was daar dan ook op geënt met surf tipi’s, bungalows, caravan terrein en camper plaatsen.

De camping is zeer goed beveiligd, ligt op een hoogje zodat je over zee kunt kijken. Bij binnenkomst werden de paspoorten en QR codes gecontroleerd. We kregen een eigen pasje, de camper kreeg ook een eigen pasje en we konden naar binnen voor € 12.50 per nacht inclusief alles.

Hier blijven we dan tot donderdag, leuke plek met heerlijk weer, goed beveiligd dus kunnen we de camper ook eens veilig achterlaten en een wandeling naar het strand doen.

Maar eerst maak ik een noodoplossing voor de micro schakelaar. Ik heb kleine tuimelschakelaartjes bij me, speaker draad en connectoren en maak een bypass voor de kraan die aan de zijkant van het aanrecht zit vastgeplakt met duct tape. Zo redden we het wel tot eind Februari.

We gaan op tijd naar bed. Ik ben op een of andere manier erg moe vandaag. Na het eten al een tukkie gedaan maar nu om half 10 lijkt het wel of het middernacht is, zo’n slaap heb ik.

Ik hou het nog een half uur uit en duik dan de kooi in. Niet veel later slaap ik. Wel een paar keer wakker geweest voor toiletbezoek maar mijn horloge verteld me dat ik 9 1/2 uur heb geslapen. Het zal wel nodig zijn geweest.

Het is vandaag wasdag. Ook op deze camping hebben ze dezelfde apparatuur als op de grote camping in Spanje. We hebben natuurlijk niet genoeg munt geld dus loop ik naar de receptie om euro munten te halen.

Volgens de informatie op het internet is er een camping-winkeltje, open van 9-12 en van 3-6. Dus om 3 uur lopen we even die kant op. Gesloten. Nieuwe openingstijden en alleen op vrijdag t/m zondag ook ’s middags open.

Dus morgenochtend eerst maar naar het winkeltje voor we een stukje gaan lopen.

De volgende dag zijn we laast uit bed. De kat heeft de hele nacht lopen donderjagen. Daar gaan we morgenavond wat aan doen. We gaan proberen om de wc-deur zo vast te zetten dat de kat niet meer in het slaapgedeelte kan komen.

Dus wat later dan normaal gaan we douchen vandaag. Na het ontbijt en de koffie lopen we even naar het winkeltje wat vandaag wel open is. Het is er niet druk, en er is ook niet veel te kiezen.

We kopen wat brood en andere spullen en lopen terug naar de camper.

Het is de bedoeling dat we na het middageten een stukje gaan lopen, en eens kijken op het strand. Hiervandaan kun je de zee goed zien, en er staan best hoge golven. Ik zag ook dat er best ondanks het koude weer nog surfers bezig waren.

Het is mooi weer om een stukje te gaan lopen. Tegenover de ingang van de camping is een pas naar beneden. Het is breed genoeg voor autos, aan het einde om de hoek is een parkeerplaats met een barrier. Er staan busjes voor. Er naast een bord: verboden te overnachten.

We lopen de parkeerplaats over en komen terecht boven op een rots met beneden de zee. Weinig tot geen zand, wel een trap naar beneden zodat de surfers naar beneden kunnen lopen.

We zitten even op een rotsblok te kijken naar de zee en de surfers. Het is niet zo druk aan deze kant, we kunnen door een bocht in de kustlijn verder op zien dat daar meer gesurft wordt. Ook kun je dichter bij het water komen.

We lopen terug naar de straat en lopen naar beneden naar het andere punt waar ook gesurft wordt. Er zijn aardig wat jongelui in het water die proberen iedere golf te pakken. We lopen ook langs een of andere villa met buiten een soort van tentoonstelling, een mini golf en nog wat meer van dat soort zaken. De boel is wel dicht, vanwege het winterseizoen denk ik.

Ik heb best aardig wat foto’s gemaakt deze middag die ik maar in een album heb gezet, de link naar dat album vindt je HIER.

Donderdag 27 januari 2022

We zijn wat vroeger op dan normaal omdat we richting het zuiden willen. We hebben een plaats gevonden langs een schoonwater reservoir waar meer campers kunnen staan.

We douchen, ontbijten en tappen schoon water wat bij de plek kan, ook het toilet kan daar worden geleegd. Alleen de vuilwatertank kan alleen op een bepaalde plaats worden geleegd.

Afgerekend was er al dus we leveren de pasjes in en rijden richting de tolweg. Volgens de navigatie is het ruim 2 uur rijden. De route er naar toe is best mooi en de tolweg gebruiken schiet wel lekker op. Voor de ruim 200 km moesten we € 12,50 tol betalen.

We zijn bijna aan het einde van de tolweg en we horen een enorme klap. Ik zie niks raars, snap ook niet wat er is gebeurd. Tot we er achter komen dat er een paneel van de camper is afgewaaid. Dat is niet zo mooi. Terug gaan is geen optie, op de tolweg mag je sowieso niet stoppen en wie weet vat er van over is.

Bij de eerste de beste gelegenheid dan maar de tolweg af en kijken wat de schade is. De bevestigingen van het paneel zijn volkomen afgebroken. Ik bel de dealer waar de camper is gekocht, hij is immers nog in de garantie. Die begrijpt niet hoe het kan maar gaat een nieuw paneel bestellen. Wij rijden verder.

De laatste kilometers tot aan de gedoog plek rijden we op B wegen en soms ook op C wegen. We komen op de plek aan en gaan eerst maar eens lunchen. Het is een leuke plek, maar in the middle of nowhere dus op een of andere manier bevalt het niet.

We besluiten om door te rijden naar een camping niet ver uit de buurt. Ook alle voorzieningen, volgens de informatie voor € 9.00. Het is iets verder rijden dan gedacht, maar rond kwart over twee komen we dan aan.

Ik schrijf in, alle papieren zijn goedgekeurd en ik zoek een plekje. Het is een beetje een rommelige camping, best nog wel wat plekken zijn bezet met meest Nederlanders en Zweden.

Vlak voor we afsloegen naar de camping zagen we een intermache  supermarkt waar we even heen zijn gegaan voor de boodschappen die we nog nodig hebben voor vandaag en morgen.

We lopen er heen en het blijkt dat hij nog gesloten is. Van 13:00 tot 15:00 houden ze hier lunchpauze. Dus lopen we naar een cafetaria en vragen om een ijsje. De jonge dame is kwestie begreep geen Engels en keek ons aan of ze water zag branden.

Ondanks dat er een kaart met ijsjes aan de muur hing werden ze daar niet verkocht maar werden we naar de benzinepomp iets verderop gestuurd. Daar verkochten ze inderdaad ijs en konden we het buiten op een terrasje op  eten.

Toen het drie uur was werd het poortje vrij gemaakt door de bewaking en mochten we dan naar binnen. Ondertussen was de parkeerplaats volgelopen met mensen die ook boodschappen wilden doen. Toen we klaar waren stonden er een paar oude mannetjes met een krat bier voor de deur te kleppen.

IK heb hier verder geen foto’s gemaakt. Niet de moeite waard.

Vrijdag 28 januari 2022

We hoeven niet te servicen. Dat hebben we allemaal gisteren ochtend gedaan. Dus na het ontbijt vertrekken we meteen in de richting van Isla Christina net over de Portugese grens. Er zijn daar verschillende camperplaatsen en campings.

Net voor het plaatsje is een benzinestation waar we even tanken. Daar boven op een heuvel is ook een camperplaats maar we gaan eerst even de weg op langs het strand. Daar zijn verschillende campings. Er zijn er drie waar we even naar willen kijken.

Terwijl we over de A-5054 rijden komen we rechts ook een aantal plekken waar campers staan. Zo te zien niet zo ver van het strand af. Alle campings die we willen bezoeken zijn vol, of er is zo weinig plek dat ik de camper er niet in krijg. Dan maar even terug, kijken bij de campers die we eerder zagen.

We komen bij de eerste groep aan. Ziet er leuk uit maar het eerste wat opvalt is het bordt dat daar niet mag worden overnacht. Dat gaat het dus niet worden. Ook bij de tweede plek staat zo’n bord. Dan maar terug naar de benzinepomp met camperplaats.

Dus weer helemaal het plaatsje door terug. We komen bij de camperplaats aan waar de campers rij aan rij in het gelid staan. Geen goed gevoel bij. Ook is de camperplaats vol. 70 stuks op een rijtje. Dan maar verder het binnenland in.

Bij de plaats Villablanca komen we een kleine camping/camperplaats tegen. Midden in de wildernis. Het is een soort van alternatief voor toeristische campings. Hier mag alles. Er is een bar, ze draaien rockmuziek en de plek heet Nirvana.

Super gezellige mensen, zelfvoorzienend, niet aangesloten op het elektriciteitsnet maar een groot dak vol met zonnepanelen. En het misstaat niet eens. We krijgen een biertje bij het inschrijven en mogen een plek uit zoeken. Er is nog keus genoeg.

Er is stroom op de plekken maar die wordt afgesloten tussen 22:00 uur ’s avonds en 09:00 ’s morgens. Geen probleem want we kunnen zelf 220 volt opwekken en de koelkast kan op gas.

We besluiten iets langer te blijven.

Ook de foto’s van Nirvana staan in een extern album, en dat vind je HIER

Zondag 30 januari 2022

Vandaag rijden we weer verder naar het oosten. Het is de bedoeling om in de buurt van Malaga een plek op te zoeken voor de nacht. We zoeken nog een plek waar we LPG kunnen tanken, wat os dir gedeelte van Spanje nog niet zo eenvoudig is.

We stoppen bij een aantal benzinestations langs de snelweg, echter zonder resultaat. Dan de MyLPG app ,aar geraadpleegd. Bij de plaats Estepa winden we een benzinestation langs de snelweg waar LPG wordt verkocht.

Om half 2 bereiken we het station. Wat in de andere richting ligt, dus moeten we de snelweg af en aan de andere kant er weer op. Aan onze kant is ook een benzinestation en in het voorbij rijden merk ik op dat daar ook LPG wordt verkocht.

We komen aan bij de LPG pomp. Wat ik ook doe, er komt geen LPG uit. Op een gegeven moment komt er zelfs een foutcode op de pomp die ik sowieso niet snap. Dan maar naar de overkant. De snelweg op en er gelijk weer af.

Daar doet de pomp het gelukkig wel. We tanken hem voor € 15.00 weer vol en gaan op zoek naar een camperplaats. Volgens de app is er een op 6km landinwaarts. Dus steil de bergen in in de richting van de camperplaats.

Dit blijkt een service station te zijn waar je ook kunt overnachten. Dat gaan we niet doen. Verderop langs de snelweg is een plaats met een meer. Het is nog vroeg dus gaan we daar even kijken of we daar kunnen overnachten. Helaas, dit is daar verboden.

Dan maar naar de laatste optie, een camping. Volgens da app is het een camping waar je voor € 6.00 kunt overnachten. We rijden de camping op en vinden alles gesloten. Op de deur een notitie dat ze om 16:00 uur weer aanwezig zijn, en zoek maar een plekje.

Plekje gevonden. We verkassen nog een keer naar een andere plek omdat op het veldje een caravan staat die permanent bewoond lijkt. Ziet er een beetje onguur uit. Gelukkig is er nog meer plek.

Om vier uur ga ik terug naar de receptie. Nog steeds niemand aanwezig. Raar. Nou ja, hij zou tot zeven uur open zijn dus ga ik om half zeven terug. En er is iemand aanwezig. Tot mijn schrik moet ik € 21.00 aftikken. Voor een camping die onder de maat is.

Maandag 31 Januari 2022.

Rond 10 uur vertrekken we in de richting van een groot winkelcentrum. We moeten wat boodschappen doen en zijn daar best een poosje bezig. Na anderhalf uur vertrekken we weer met als doel de kust voorbij Malaga.

We zetten koers naar een parkeerplaats waar meerdere campers staan. Een leuke plek maar helaas mogen we daar niet overnachten. Dus zoeken we verder. Een plaats verder is een gemeentelijke camperplaats waar we voor € 9,90 de nacht door kunnen brengen.

Het is mooi weer dus na de boterham lopen we even een stukje langs de jachthaven. Het is een brede weg met daaraan wat hoge palmbomen en wat horeca wat helaas gesloten is. We horen een hoop vogelgeluiden en zien dat er op de grond wat parkieten rond scharrelen. De bomen zitten ook vol nesten met parkieten.

Het verhaal gaat verder op de pagina 2022 -> Februari

3 reacties op Januari 2022

 1. Wat een belevenissen allemaal. Je maakt zo nog eens wat mee. Het leest heerlijk weg. We zijn benieuwd hoe het verder gaat. In ieder geval hebben jullie het betere weer bereikt.

 2. Marry van Deurzen schreef:

  Leuk om het allemaal weer eens mee te lezen. Jullie maken genoeg mee maar genieten er wel van. Jullie hebben groot gelijk.
  Groetjes en geniet Marry en Piet

 3. Berry Jansen schreef:

  Dag Johan,

  Je hebt het over een app waarop je de campings zoekt in Engeland.
  Welke app is dat?

  Wij gaan komende weken naar Engeland rondtrekken met auto en caravan en volgens mij worden de campings nog het grootste probleem.

  Hartelijke groet,
  Berry Jansen
  Brains Software

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.