Scandinavie 2007

Het is het jaar 2007. Het jaar van de vakantie der vakatie’s, een HELE MAAND naar Scandinavie !! Onze laatste werkdag is 12 juli en behalve de overtocht van Duitsland naar Zweden is er niks gepland. De overtocht is op zondag 15 juli van Travemünde naar Trelleborg, een overtocht van 7 uur.

De ferry vertrekt om 10 uur, het is de bedoeling dat we de nacht daar voor op een camperplaats in Travemünde slapen, er zijn er een suk of 3 dus dat gaat wel lukken. Om 17 uur komen we aan in Trelleborg, waar we dan rustig gaan zoeken naar een camperplaats. Op maandag vertrekken we dan richting Oslo, zo’n 680 kilometer, waar ik 3 of 4 dagen minimaal over wil doen, zodat we ook wat van Zweden kunnen zien.

nog 14 dagen …

Het is vrijdag 29 Juni, de dag na mijn 55 ste verjaardag.

Vandaag over 2 weken zijn we onderweg, en rond deze tijd (17:30) waarschijnlijk ergens in Duitsland op een camperplaats om te overnachten. De overtocht naar Zweden vanaf Trelleborg is pas op Zondag on 10:00 dus we hebben tijd genoeg.

Het gaat er nu echt om spannen. De camper heeft afgelopen woensdag een service beurt gekregen, er moest 1 wielremcilinder worden vervangen aan de linkse kant achter. Rechts was al gedaan afgelopen winter. Dus qua remmen is alles in orde voorlopig. De APK keuring is gedaan, er kwam een probleem naar voren met de stuurinrichting. De stuur as wordt overgebracht naar het stuurhuis, dmv een stang met kruiskoppelingen. De onderste kruiskoppeling is versleten en is niet voorradig in Nederland.

De dealer deelde mee dat hij het onderdeel er dinsdag is dus woensdag kan de APK afgemaakt worden, ruim op tijd voor de vakantie.

Morgen gaan we naar de ANWB. Kennelijk is er tegenwoordig ook een in Ridderkerk, da’s niet zo ver weg. We gaan voor een goede kaart van Noorwegen, en natuurlijk voor de welbekende ANWB route kaarten.

Ook gaan we nog naar de Campo, in Heinenoord. We moeten nog toiletvloeistof hebben, en ook kijken naar de gasregelaars van onze gas installatie. Er zit een Truma Duomatic in de camper. Van de drukegelaars is er 1 lek. Na kontakt te hebben gezocht met Truma Nederland vertelde men mij dat deze regelaars elke 10 jaar moeten worden vervangen.

Helaas zijn de originele onderdelen niet meer beschikbaar dus moet er een volledig nieuw systeem in.

Gelukkig is de set niet duur…


nog 8 dagen …

Het bezoek van afgelopen Zaterdag naar de Campo is uitgelopen op een teleurstelling. Het duomatic systeem is dusdanig veranderd dat het hele systeem zou moeten worden vervangen. Ook was het onderdeel een stuk duurder dan ons was voorgespiegeld.

Dus maar even verder gezocht, en ik vond http://www.boranka.nl/ via Marktplaats, die mensen gebeld, en ze hebben het onderdeel!

Dus ik ga vrijdag avond met de camper naar Noord-Holland en overnacht op de parkeer plaats. Nog even naar Ikea voor een nieuwe matras in de camper, gelukkig is het een standaard maat dus kan ik een standaard matras kopen.

En dan …..

Is het nog maar 5 dagen…


nog 5 dagen …

Weer terug uit Noord Holland …

Eerder deze week nog eens extra gekeken naar de aansluiting van de gasregelaar. Er moest nog een extra gasafsluiter in de gasbun worden gemaakt dus de boel maar even losgemaakt. Er blijkt toch een kapotte wartel in het systeem te zitten en samen met collega Rien Hout heb ik dat vervangen.

De gasvoorziening is nu OK maar ik wilde toch wel graag naar het winkeltje omdat ik nog een aantal zaken nodig had.

Weer terug vanmiddag, nog even een nieuwe matras in de camper, verder werkt alles naar behoren, dus we zijn er klaar voor.

Nog steeds 5 dagen ….


dat heb ik weer …

Vanmorgen vroeg met de camper op pad om de tank te vullen met Diesel en de LPG tank bij te vullen.

Ik tank altijd op dezelfde plek gewoon omdat de brandstof daar echt goedkoop is. Is een onbemande benzinepomp bij een taxibedrijf.

Affijn, ik tank, en moet achteruit omdat er een taxibusje in de weg staat. Zit er tegen het gebouw aan, voor mij rechts, een overkapping die ik niet heb gezien waar ik achteruit tegen aan rij. De punt precies in het dak en een gat er in!

Ik kan mezelf wel slaan !! 2 dagen voor de vakantie !!

Verzekering gebeld, en het dak provisorisch gerepareerd, reparatie voor de vakantie lukt natuurlijk niet meer.

Wel alvast een afspraak gemaakt voor na de vakantie.


vrijdag 13 juli 2007
route:

De route van vandaag loopt vanaf Heerjansdam via Nijmegen, Arnhem, Hengelo naar de Dummer see waar aan de Olgahafen een camperplaats is.

Totale lengte van deze route is ongeveer 322 km.


Camperplaats Olgahaven
campercontact.nl

De camperplaats aan de Dummer see is gratis, ligt bij een jachthaven. Sani voorzieningen via een munt te koop bij het restaurant bij de jachthaven a € 1,00.

Lekker gegeten bij het restaurant, billijke prijzen. Mooie plek als je van rust houd.

Bekijk HIER alle foto’s van deze dag (opent nieuw venster)


zaterdag 14-7-2007

Vanaf de camperplaats rijden we richting A1 naar het noorden. Voor Bremen geeft het navigatiesysteem aan dat er verschillende files zijn tussen Bremen en Hamburg op de A1. Onze Mio leidt ons vervolgens over de A27, de A215, de B75 weer terug naar de A1. Echter bij het plaatsje Tosted zat het helemaal vast, en dat op Zaterdag! Toch nog een stuk omgereden en qua tijd niks opgeschoten.

Onderweg 2x gestopt, voor koffie en broodjes. Het is warm onderweg en alle ramen staan open. Kort voor 3 uur komen we bij Travemunde aan en de Mio leid me zo naar de incheck van de TT line. Dat was niet helemaal de bedoeling. Later bleek dat er een stukje weg niet meer was dus moest ik omrijden.

Erg warm in Travemunde. Camperplek opgezocht, betaald en snel naar de haven voor een paar koude kletsen. Nog even terug naar de camper nadat we een beetje rond gekeken hadden en vervolgens een lekker gebakken visje gegeten voor het avondeten. Nog wat koude kletsen er achteraan.

Even TV gekeken en dan naar bed, morgen vroeg op, naar de boot.

Bekijk HIER alle foto’s van deze dag. (opent nieuw venster)


zondag 15-7-2007
Om 8.00 uur vertrokken we van de camper plaats bij de haven. Nog even de vuil water tank geleegd en onderweg naar de “skandinavie pier” waar we om 8.15 aankomen. Inchecken was rap gebeurd, we konden direct aansluiten aan de rij. Nog even de ontbijt vaat gedaan en we konden direct door de boot op.

Om 9.15 zaten we al in het zonnetje te bakken op het dek. Toilet opgezocht.

Om 11.00 tijd voor koffie. En even een stukje lezen.

13.00 is het tijd voor de lunch die we mee geboekt hebben. Voor € 14.00 pp geen slechte deal. Een keur van warme en koude gerechten staan voor ons klaar en die prijs is inclusief alcohol vrije drankjes en dessert. We hebben tot half 3 de tijd om ons vol te laden.

Punctueel om 15.15 is de ferry in Trelleborg. We rijden via een geldautomaat naar de camperplaats. Morgen even een dokter opzoeken, ik ben de helft van mijn pillen vergeten !!

Klik HIER om alle foto’s van deze dag te bekijken (opent nieuw venster)


maandag 16-7-2007

Om 6.00 al wakker door het vele verkeer dat zich langs de camperplaats voortbeweegt, en de vuilnis wagen die op dat onzinnige tijdstip de bakken komt legen.

De boiler aan gezet, en koffie gemaakt. Broodje gegeten, gedoucht. We moeten vandaag op pad voor de pillen voor we verder kunnen. Het idee is om bij het tourist office te gaan vragen wat het beste is. Dus om 8.00 stonden we reeds voor een gesloten deur, die pas om 9.00 uur open gaat. We besloten om de boel om te gooien, eerst maar boodschappen doen en dan naar het noorden een camping op zoeken. We zitten bijna zonder water.

Nadat we een tijdje in oostelijke richting hadden gereden kwam ik er achter dat dit niet de bedoeling was. Eerst maar even lunchen op een uitstekende rustplaats met toiletten, helaas zonder schoon water. Maar weer terug en vervolgens de noordwestelijke richting aangehouden. We kwamen in de buurt van de plaats H��r en besloten hier dan maar achter de pillen aan de gaan.

Een keurige jongedame in het tourist office die perfect Engels sprak hielp ons aan het adres van het lokale medisch centrum. Daar aangekomen, via de apotheek naar de ziekenhuis receptie waar na enig uitzoekwerk het juiste recept voor me werd uitgeschreven. Ik had uitgerekend dat ik er 90 nodig had (1x per maaltijden dat 30 dagen) maar kennelijk was de minimum verpakking 400!! Ondanks mijn Europese verzekeringspas moest ik wel zelf het bedrag voorschieten maar het viel reuze mee.

Doorgereden naar het noorden, en zo rond 4 uur begonnen we te kijken naar een camping. Rond 5 uur vonden we er een met bos en zee plaatsen. In de buurt van Höganäs
. De zee plaatsen waren i.v.m. het mooie weer allemaal bezet wat wij niet erg vonden.

We hebben een mooie bosplaats uitgezocht en blijven hier twee dagen, lekker van het mooie weer genieten. Nog even op de fiets naar Höganäs gereden om een fles wijn voor bij de BBQ te halen.

Totaal gereden kilometers vandaag: 299.

Klik HIER om alle foto’s van vandaag te bekijken


woensdag 18-7-2007

Gisteren hadden we een rustige dag, waarin we alleen even naar het dorp fietsten om wat boodschappen te doen.

Vandaag vertrokken we om 09:52 vanuit Höganäs. We namen de binnenwegen richting E6 en reden richting Götenburg. Aangezien dit allemaal op de snelweg was waren we rond 12:00 uur in het plaatsje Tingsberge, zo’n 15 km voor Götenburg. Daar is een redelijk groot winkel centrum waar we brood e.d. haalden en gezien het tijdstip hebben we daar maar direct geluncht.

Om 13:15 reden we verder naar het noorden en passeerde Götenburg. Net buiten de stad aan de E6 was een industrieterrein met een bouwmarkt, ik had nog wat wokkelpluggen nodig om de tafelbevestiging aan de muur te repareren. Doorgereden richting een overnachtingsplaats bij Bohus. Niet gestopt, want dit was naast een electiciteits-centrale en zag er erg onappetijdelijk uit.

Doorgereden op de E45 en bij het plaatsje Lilla Edet vonden we een parkeerplaats langs de rivier bij een Hotel/tankstation waar mocht worden overnacht. Er waren zelfs een aantal electriciteitspunten beschikbaar. Het is 15:10 en we hebben lang genoeg gereden.

Klik HIER voor alle foto’s van gisteren en vandaag.


Donderdag 19-7-2007

Gisterenavond, nadat ik de beschrijving van die dag op het internet had gezet, wachtte ons nog een verrassing. Rond een uur of 10 werd er op de deur gekopt. Iemand van het hotel. Als we wilden blijven staan die nacht moest er SEK 100,00 worden opgehoest.

We hadden geen zin om te verkassen dus betaalden we maar. Bovendien konden we dan van de douche’s gebruik maken. Dat hebben we dus vanmorgen maar gedaan en dat was de moeite waard. Lekkere grote dubbele douche met een harde, hete straal.

We vertrokken rond 09:00 uur weer richting E6 waar we een redelijk aantal kilometers op hebben gezeten. Het is niet lekker, zo’n 14 graden en in de loop van de morgen begon het zelfs wat te regenen. Aan het eind van de morgen moesten we nog even tanken en vlak voor de middag nog even gestopt bij een k’pcenter waar we onze laatste 20 SEK hebben uitgegeven aan 3 kg macaroni. Hebben we daar voorlopig genoeg van.

Aangezien we de E6 af waren stuurde de Mio ons binnendoor de grens over naar Noorwegen. Het was 12:15 en we hadden nog geen Noorse kronen. Wel een tolweg. Dus maar weer terug naar de Zweedse kant om € 50,00 om te wisselen bij het wisselkantoor voor Zweedse kronen zodat we in ieder geval de grens over konden.

De routeplanner ingesteld op Lillehammer omdat we besloten hebben de E6 te volgen naar het noorden en daar de 15 te volgen naar het westen richting fjorden.

Maar vandaag willen we Oslo voorbij wat gedeeltelijk lukt. Om een of andere reden stuurt de Mio ons dwars door Oslo waar de wegen zijn verandert in bouwputten. Dan maar zelf opletten waar we heen moeten en de E6 richting Trondheim gevolgd.

Rond 4:00 waren we het zat en konden geen vrije plaats vinden. Dus maar een camping opgezocht, en wel in Sesvoll, een stukje van de E6 af, aan een meer. Best een leuke camping. Ondertussen is het 25 graden geworden en we zitten nog even lekker buiten voor we aan eten koken gaan denken.


vrijdag 20-7-2007

We vertrokken om half 10 vanaf de camping in Sesvoll, nadat we schoon water hadden bijgevuld. Helaas kon ik op de camping de vuil water tank niet legen. Dus maar gestopt op een van de rustplaatsen op de E6 en met een klein emmertje de tank geleegd in een van de toiletten daar. Een keer of 10 heen en weer gelopen voor de tank leeg was.

Verder op de E6 richting Lillehammer en vervolgens gestopt in Hamar, vlak voor Lillehammer om daar inkopen te doen voor twee dagen. We willen vanavond proberen om vrij te staan. Wat binnendoor langs de E6 en verderop weg 255 gevolgd omdat we de E6 zat zijn, en in een poging om wat verder naar het oosten te gaan.

Bij de plaats Tverrbygda (hoe spreek je dat uit?) een parkeerplaats gevonden rond half 4. Eerst maar even koffie gedronken en de kaart geraadpleegd. Het blijkt dat deze weg loopt van de E6 naar de E6. Jaja, we hebben het weer voor elkaar!

We besluiten om de nacht hier door te brengen (61.55916, 9.47000) en morgen verder te gaan richting Slangen waar een toeristen straat richting het plaatsje Bygdisheim, aan het meer genaamd Bygdin. Het ziet er naar uit dat je daar een veerpont kunt nemen dwars over het meer heen naar Eidsbugarden. Hopelijk kan de camper er ook op! En dan zijn we weer wat dichterbij richting Bergen.

Klik HIER voor alle foto’s van vandaag (opent nieuw venster)


Zaterdag 21-7-2007
Om 4 uur wordt ik wakker omdat ik naar het toilet moet. Koud zeg! Het is op 800 meter hoogte duidelijk kouder dan op NAP. Ik kruip nog even lekken in bed. Om 7:30 wordt ik wakker en besluit er uit te gaan om de boiler aan te zetten. en de kachel! Het is nog steeds koud.

Na een half uurtje is de boiler warm en ga ik onder de douche. Corrie volgt en terwijl zij douched zet ik vast koffie.

Na rijp beraad na het ontbijt toch maar besloten om terug te rijden richting E6. Na nogmaals de kaart bestudeert te hebben lijkt het er toch op dat we met de camper die kant niet op kunnen. We stoppen even om nog wat mondvoorraad aan te schaffen want met een schok bedenken we dat het vandaag zaterdag is. Dus morgen zullen de winkels dicht zijn.

Verderop op de E6 proberen we de toilet cassette te legen bij een benzine station met sani voorziening. Helaas is die defect dus rijden we verder. Nog geen 5 km verder vinden we een parkeerplaats met toilet voorziening waar we de cassette kunnen legen. We rijden door tot Otta en nemen daar de 15 naar het oosten. Wat een geweldige tocht! De weg voert ons gedurende 40 kilometer langs meren en snel stromende beken. Nog even gestopt voor een paar foto’s.

In de plaats Lom splitst weg 15 zich in 55 en 15. We hadden al besloten de 55 te nemen, die iets smaller is, maar niet minder mooi. Om 1 uur komen we een prachtig plekje tegen met nieuwe toiletten, pal naast de snelstromende beek. We eten brood en besluiten om hier  te blijven en onze stoeltjes bij de beek te zetten. We blijven hier ook slapen.

Klik HIER voor alle foto’s van vandaag (opent nieuw venster)


Zondag 22-7-2007

Om 8 uur sta ik op om de boiler aan te zetten en de camper om te draaien. We staan een beetje scheef en zo watert de douche niet af. Ik zet vast koffie en we nemen eerst een bakje. Daarna douchen, ontbijten en weer verder op weg nummer 55.

We gaan direct de hoogte in. Dit blijkt te hoogste pas van Noorwegen te zijn met 1440 m hoog, de Sognefjellet. Een schitterende tocht met prachtig uitzicht. Veel sneeuw, er wordt zelfs geskied.

Op de terugweg naar beneden is het plaatselijk steil. Voorzichtig naar beneden en niet te veel remmen om deze te ontzien. Toch ruik ik op een gegeven moment iets en we besluiten even te stoppen. En ja hoor, er komt een flinke rookwolk en een enorme stank uit het linker voorwiel. Ook de handrem doet niet veel meer.

Maar even af laten koelen, en vervolgens verder het dal in. We komen bij een benzinestation met camping, aan het meer en besluiten hier de ANWB te bellen. Na 25 minuten wachten krijg ik iemand aan de telefoon. Kennelijk zijn er meer mensen met problemen op deze zondag.

Er worden wat gegevens genoteerd en de mevrouw van de ANWB belooft ons de lokale WW te waarschuwen en ons op de hoogte te houden. Na verloop van tijd verschijnt de gele auto en de remmen worden nagekeken. De man legt ons uit dat dit vaker voorkomt met deze berg, aangezien er vrij weinig haarspelden in de weg zitten en je dus wel moet remmen om veilig beneden te komen.

Gelukkig is er verder niets aan de hand en hoeft er niets vervangen te worden. We besluiten op deze camping te blijven en melden ons aan bij de receptie. Als we ons goed en wel hebben geïnstalleerd verschijnt er een andere camper die zich tussen onze camper en de tent naast ons wurmt. Zijn achterkant staat nog geen 3 meter voor onze voorkant.

Er komt een jong stel uit met radio die wordt afgestemd op een of ander sport kanaal. Het lijkt op de tour de France of zo. Wat een stel zeg!

Klik HIER voor alle foto’s van vandaag. (opent nieuw venster)


maandag 23-7-2007
Het plan was om 2 nachten te blijven op deze camping maar als we ’s morgens wakker worden na een lange nacht (er komt een verkoudheid op zetten) blijkt het te regenen.

Best laat voor ons doen gaan we douchen en besluiten dan toch maar weg te gaan. Rond half elf vertrekken we dan nadat we de vuilwatertank en toilet cassette hebben geleegd en rijden door naar het plaatsje Kaupanger

route 1

Op de kaart zagen we dat vanuit deze plaats een pontveer gaat richting Bergen en uitkomt in Gudvangen. Het lijkt ons wel leuk om deze tocht te maken door de Sognefjord en de Nærøyfjord dus wachten we op de boot richting Gudvangen.fjord

De tocht is grandioos en aan te bevelen. Gedurende ruim 2 uur zie je het geweldige landschap voorbij schuiven. Aan de Nærøyfjord zijn een aantal dorpen die geen verbinding hebben via de weg, dus alleen via het water te bereiken zijn.

route 2

Rond 6 uur komen we aan in Gudvangen. We rijden nog een poosje door en stoppen op een parkeerplaats in Voss. Hier blijven we voor de nacht. GPS: 60.74222, 6.48972


route 3

Klik HIER voor alle foto’s van deze dag


dinsdag 24-7-2007
Ik wordt om 4 uur wakker. Even naar het toilet maar kan daarna de slaap niet meer vatten. Die rot verkoudheid! Om 6 uur besluiten we maar om op te staan en de boiler aan te zetten. Toen we hier gisteren avond aan kwamen waren we alleen, nu staan er 6 luxe auto’s, 2 busjes en nog een camper bij. Ook staan er tussen de picknicktafels een aantal tentjes nu.

Nadat we gedoucht en aangekleed zijn en we de boterhammen op hebben vertrekken we richting Bergen, ons reisdoel van vandaag. Ik heb 2 sets coördinaten voor een overnachtingsplaats. De reis is niet ver, en de omgeving er naar toe is prachtig. Onderweg regent het.

Men zegt dat het altijd regent in Bergen. Men heeft voor vandaag in ieder geval gelijk.

Bergen is een stad als geen andere. Ik ben er dan ook niet van onder de indruk. De traditionele bouwstijl vind je hier haast niet terug. Veel beton en steen en erg rommelige straatjes in het centrum. Wat verder naar de buitenwijken tegen de heuvel aan zijn wel wat leuke straatjes die erg kronkelig zijn.

We besluiten eerst een plek voor de nacht te regelen en dan eens kijken of we wat meer van de stad kunnen zien. Ik tik de coördinaten in van de eerste overnachtingsplek, volg het navigatie systeem en als de camper er had kunnen komen hadden we achter tussen een blok huizen gestaan. Die klopt dus niet. Dan de volgende maar proberen. Deze voert ons naar een stadsgedeelte tegen een berghelling aan en we komen weer in iemands achtertuin uit. Klopt dus ook niet.

Dan maar even zo wat rondrijden. Corrie is ondertussen op bed aangeland want die voelt zich al een poosje niet goed. Na wat doelloos heen en weer gereden en rond gekeken in de haven van Bergen stop ik om de kaart te raadplegen.

Ik besluit dat ik genoeg heb gezien van Bergen en zoek een route uit richting Stavanger. Via de E39 naar het zuiden om in Haljem in te schepen op een veerpont naar het eiland Stord. Daar aangekomen nemen we niet de E39 maar de 545. Die verlaten we ook op een paar plekken om wat verder het binnenland in te gaan. Op een gegeven moment vinden we een prachtig plekje aan de Fitjarvegen voor het plaatsje Darfjordvegen. Een prachtig plaatsje aan het meer ver van de bewoonde wereld waar waterlelies in het water groeien. GPS: 59.8175, 5.36416


woensdag 25-7-2007

Goed geslapen vannacht. Ik wordt eerst om half 7 wakker, zet de boiler aan en kruip weer terug in bed. Om 8 uur word ik weer wakker. Corrie gaat eerst onder de douche omdat ik er niet zeker van ben dat we genoeg hebben voor twee. Bovendien is de vuilwatertank en de toiletcassette vol en die wil ik zo spoedig mogelijk legen.

Dus voor ik ga douchen rijden we eerst naar een plaatsje aan de E39 met een stuk of 3 supermarkten. We kiezen voor Lidl en halen onze dagelijkse boodschappen. Ik kijk naar de watervoorraad en besluit dat ik nog wel kan douchen. De vuilwatertank is dan echt vol.

We rijden een stukje op de E39 omdat we daar de meeste kans hebben op een service punt. Helaas moeten we er al snel weer af, we hebben besloten vandaag naar een ander eiland te gaan, genaamd B�mlo, aan de west kant van Stord. We laten het navigatiesysteem een route kiezen naar Langev�g. Na een schitterende rit komen we bij een veerpont aan die ons overzet naar Buav�gen waar we de 541 nog steeds volgen. Er is nog steeds geen gelegenheid om de tanks te legen en vers water te tappen. We besluiten dan maar om als het niet anders kan voor de nacht een camping te zoeken. We nemen weer de E39 omdat de mogelijkheden daar wat beter zijn en komen langs het plaatsje Fjon. Daar zou een camping zijn maar die lijkt nergens op. Dan moeten we de E134 op in V�g, we willen niet naar Haugesund. Op de E134 vinden we een bordje richting een NAF camping, de Noorse ANWB. Deze camping is de ultieme NIET camping voor camperaars. Slagboom, receptie-openings tijden en GROOT, GROOT!!!!

Corrie voelt zich niet lekker en gaat weer op het achterbed liggen.Ik besluit terug te gaan richting E134. Ik ga alleen de verkeerde kant op de 515 op. nou ja, wat is verkeerd als op aan het trekken bent. Ik rijd dus lekker verder en kom uit in het plaatsje Nedstrand waar ook twee campings zouden zijn. Niet dus. Het plaatsje ligt op het uiterste puntje van het land en je kunt eigenlijk maar 1 kant op, en dat is met de veerpont.

Gelukkig komt er nog een om 16:30 en besluiten daar op te wachten. Het is lekker weer en achteraf is het best een leuk plaatsje. We lopen even het winkeltje in en halen vast wat ansichtkaarten.

Precies op tijd is de pont er en we besluiten mee te varen naar Jelsa. Zo’n 20 kilometer verderop ligt Sand, dit plaatsje ben ik tegen gekomen in de verschillende lijsten met overnachtingsplaatsen. Helaas zijn de tanks nog niet geleegd en in Sand zijn geen faciliteiten, volgens de lijsten. Dan maar naar de camping in Sand en we zien dan morgen wel verder.

Zo’n twee kilometer voor Sand kom ik bij een Motel een gratis service station tegen waar we al onze tanks kunnen legen en de fris water tank kunnen vullen. Gratis. GPS:59.475648, 6.290960. Dus rijden we daarna door naar de plaats zoals beschreven in de lijst.

Een prachtige plaats aan de haven waar je uitzicht hebt over de haven en de Fjord. Er is nu zelfs een toilet bij gebouwd! GPS:59.484845, 6.246929

Voor alle foto’s van deze dag kun je HIER klikken (opent nieuw venster)


donderdag 26-7-2007
We gaan vanmorgen even het dorp in, nog wat postzegels halen en een paprika voor de chili vanavond. We lopen een beetje rond en gaan terug naar de camper om kaarten de schrijven. Daarna lopen we terug naar het dorp om de kaarten te posten.

Na het eten bespreken we wat we zullen doen. We hebben nog geen ferry geboekt voor de overtocht naar Denemarken waar we ook nog een poosje willen rondreizen. Onze dochter had gisterenavond al voor ons uitgezocht op het internet wanneer en hoe laat de verschillende afvaarten zijn. Het is vanaf hier nog bijna 200 kilometer naar Egersund vanwaar de ferry vertrekt. We besluiten om na de lunch op het gemak die richting op te gaan.

Gisterenavond was ik in gesprek geraakt met een andere Nederlandse camperaar en die vertelde ons dat de route via weg nummer 13 zo mooi was. Die namen we dus richting het zuiden en het is inderdaad een mooie route. Rond een uur of 3 stoppen we voor koffie en ik bemachtig het nummer van het booking office van de Fjord Line die de overtocht naar Denemarken aanbied.

De overtocht duurt ongeveer 8 uren. Voor Corrie is het beter als we een hut hebben zodat ze kan gaan liggen als ze zich niet goed voelt. Er is een overtocht om 2.00 uur die ons dan het beste lijkt, op Zaterdag morgen. Wel vroeg, maar we parkeren dan gewoon bij de ferry, gaan pitten en om half 1 laten we de wekker aflopen. Dan naar de hut om daar verder te slapen.

Ik bel de Fjord lijn, we hebben geluk, er is nog 1 2-persoons hut met douche en toilet. We boeken de reis en de hut en zijn weer een stuk armer.

We rijden verder over weg nummer 13 en komen aan het eind van de middag aan in oanes waar een parkeerplaats is zonder voorzieningen. Aangezien ik ’s middags in Sand nog even alle tanks geleegd en gevuld heb is dat verder geen probleem. We blijven hier dus, een leuke plek aan het water met zitjes in het gras. GPS: 58.910940, 6.077328

Voor alle foto’s van deze dag kun je HIER klikken (Opent nieuw venster)


vrijdag 27-7-2007

’s Morgens om 5 uur zijn we beiden klaar wakker. Corrie heeft weer veel last van haar been, medicijnen lijken niet te helpen. We besluiten dan maar om langzaam aan naar Egersund te rijden waar de ferry naar Denemarken vertrekt, op Zaterdag morgen en dan door te rijden naar huis zodat ze de dokter kan raadplegen.

We stoppen onderweg om te douchen en te ontbijten en komen in de loop van de ochtend aan in Egersund. Bij een camping lossen we ons vuil water, de toilet casette en vullen we de schoon watertank, voor NOK 30,00.

We leveren onze laatste lege noorse flessen in en muntgeld en zoeken een plaatsje om de dag door te brengen. De regen komt werkelijk met bakken uit de hemel en na de kamperverzorging moet ik me volledig verschonen.

Op GPS:58.442612, 5.904057 is een overnachtigsplaats zonder voorzieningen, kosten 50 NOK. Ietsje verderop (GPS:58.440709, 5.907673) is een plekje voor 1-2 plaatsen, een mooi plekje met uitzicht op zee en eilandjes voor de kust waar de de lunch nuttigen en nog een paar foto’s maken. Rond 16:00 vertrekken we naar de haven en parkeren de camper voor de eerste etappe van de nacht. Om half 3 vertrekt de boot, hij komt pas om half 12 de volgende dag aan in Denemarken. Gelukkig hebben we wel een hut geboekt. Vanuit Denemarken is het volgens het navigatie systeem precies 1000 kilometer naar huis, waar we maandag middag verwachten aan te komen.

Klik HIER om alle foto’s van deze dag te zien (Opent nieuw venster)


zaterdag 28-7-2007

De reis loopt redelijk voorspoedig. Inchecken begint om 11:15 ’s avonds waarna we door rijden naar de terminal. We gaan lekker plat en ondanks alle koelwagens die rond om ons heen staan te wachten op de boot vallen we allebei redelijk snel in slaap. Ik heb de wekker op half 2 gezet.

Kort voor de wekker afloopt, wordt ik wakker. Ik klim uit bed en ga eens buiten kijken. De boot is er nog niet dus ik loop een beetje rond en verbaas me over de hoeveelheid kinderen die op dit uur wakker zijn en samen met ouders op de boot wachten. Even later komt hij dan toch aan. Deze ferry begint zijn reis in Bergen, stopt dan in Haugesund, vervolgens in Egersund, waar wij instappen voordat de grote oversteek naar Denemarken begint. Er komt dus maar een enkele vrachtwagen uit voor wij er in mogen. Het ruim zit al behoorlijk vol.

Vanwege de hoogte van de camper zitten we helemaal op de bodem in het onderste ruim. Onze hut is op dek 4 en de lift is stuk…Niet zo prettig voor Corrie die behoorlijk last heeft van haar been. Al gauw loopt ze vooraan in de file de trap op. Bij de hut aangekomen realiseren we ons dat we de sleutel bij de receptie moeten halen. De boot is net een doolhof en ik ga in mijn eentje op zoek naar de receptie. Terug bij de hut blijk dit een zeer kleine ruimte de zijn met een toiletruimte met gat in plafon die als douche dienst doet. We gaan snel naar bed om de slaap voort te zetten.

De boot is vertraagd en zal ook met zo’n twee uur vertraging aankomen in Denemarken. Dit komt omdat de boot is voorzien van nieuwe turbo motoren die moeten worden afgesteld. ’s Ochtends ga ik eerst op zoek naar de receptie om mijn Noorse kronen om te ruilen voor Deense kronen. Daarna zoeken we het zelfbediengsrestaurant op voor het ontbijt. Ik betaal met een nieuw biljet van DKK 200 en krijg het wisselgeld terug in…. jawel, noorse kronen!!!

Na het ontbijt gaan we terug naar de hut en installeren we ons rond 10 uur voor de laatste anderhalf uur. Plotseling wordt er omgeroepen dat we de hutten moeten verlaten en dat de cardecks open zijn. Dus ik pak de PC weer in en we zakken af naar dek 1. Gelukkig heeft de boot twee liften en heb ik ondertussen de andere lift gevonden. Deze doet het gelukkig wel.

In de camper aangekomen maken we het ons gemakkelijk en we lezen wat. Na een half uurtje kruip ik op mijn bed en dommel wat weg. Plotseling roept Corrie dat de boeg deuren al open zijn. Ik val uit bed en ben nog net op tijd om de camper uit het ruim te rijden. Terwijl ik dat doe realiseer ik me dat mijn mobiele telefoon nog in de hut ligt!! Na de ontscheping maar even terug naar de incheck balie. Ik mag niet meer terug aan boord maar de jongedame is zo vriendelijk om even naar het schip te bellen. Nog geen 10 minuten later komt een jongeman met mijn telefoon naar beneden. Chapeau voor de Fjord Lines! We rijden langs weg 11 en 29 naar het zuiden richting de E45. Onderweg stoppen we nog in het leuke stadje Thisted om geld te halen en boodschappen te doen. In Denemarken is het vrij staan niet toegestaan. Gelukkig heb ik een boekje in de camper wat ik ooit eens heb gekocht met kampeerautovriendelijke gemeenten en daar staat langs de E45 in de plaats Horsens een camperplaats aangegeven bij de jachthaven GPS: 55.857222, 9.872778 met alle faciliteiten voor DKK 50,00 volgens het boekje. Er staan geen coördinaten bij maar met wat zoekwerk vinden we de jachthaven toch. Er staat 1 camper en stroom kunnen we zo aansluiten. Faciliteiten op de plaats, toilet aan de overkant.

De volgende morgen wordt er DKK110,00 geint door de havenmeester. Is iets duurder geworden dus.

Op deze dag geen foto’s gemaakt


zondag 29-7-2007

’s Morgens komt iemand van de jachthaven innen, het bedrag is inmiddels verhoogd naar DKK 110,00. Het boekje is al van 2004. We ledigen de tanks en vullen de schoon water tank bij. We rijden terug naar de E45 waar we de reis voortzetten.

Het navigatie systeem zegt dat het nog 785 km is naar huis. We stoppen halverwege de ochtend voor koffie en toilet bezoek. Gaan vervolgens de Duitse grens over en belanden in noodweer. We stoppen rond enen voor de lunch en rijden vervolgens verder. Om 5 uur stoppen we voor het avond eten en kijken in het boekje naar een camperplaats. We vinden er een in Wildeshausen langs de A1 voorbij Bremen. GPS: 52.900438, 8.428102 (ongeveer) Niet veel bijzonders in de zin van wat een leuke plek, wel alle faciliteiten aanwezig. Ik tik wat op de computer en publiceer het op het net. Morgen zijn we weer thuis….