Schotland

We besloten dit jaar naar Schotland te gaan op vakantie. We wilden dit altijd al eens doen en aangezien we nu in Engeland wonen is het een stuk makkelijker om er te komen.

Een van onze andere wensen was om eens op vakantie te gaan met een camper dus we hebben op het internet gezocht naar een camper-verhuurbedrijf en vonden www.aroomwithaview-campehire.co.uk

Ze verhuurde ons deze camper

2002_0727_191026AADe camper was niet al te groot, eigenlijk was ie een beetje te klein voor ons drie-en want het boven bed was eigenlijk ontworpen voor kleine kinderen en aangezien Lotte nog al lang is had ze moeite om boven te komen. Dus als het weer het toe liet plaatsten we een kleine tent bij de camper waarin ze kon slapen.

Zaterdag 27 juli 2002

We konden de camper ophalen na 3 uur in de middag. We wonen ongeveer 120 kilometer van Keswick, waar we de camper op moeten halen dus we besloten om een uur of 12 weg te gaan.

We namen de binnen weggetjes door het Lake District en eindigden in een file voor het plaatsje Ambleside waar het altijd druk is, dus we arriveerde pas kort na half 4. De camper stond gereed voor ons en nadat we al onze spullen hadden overgeladen en de auto hadden gestald, vertrokken we in noordelijke richting. Nadat we de borden richting Carlisle hadden gevolgd binnendoor, namen we de snelweg in de richting van Edinburgh.

Aangezien we geen route hadden gepland namen we de dingen zoals ze kwamen. Rijdend op de A74 vonden we een bord:”Scenic route to Edinburgh”. We besloten dat bord te volgen om dan de binnen weggetjes te volgen naar Edinburgh en kwamen zodoende door het plaatsje Moffat.

De mevrouw die ons de camper had verhuurd vertelde ons voor vertrek dat er in Moffat een aardige camping zou moeten zijn. Aangezien het al 5 uur was, besloten we dan maar om daar te stoppen. De camping is eigendom van een Engelse vereniging, The Camping and Caravanning Club. Links zie je hun logo. Door daar op te klikken kom je op hun internet pagina’s waar ook een Nederlandse versie te vinden is.

De camping baas is een vriendelijke Schot, en hij legde ons uit wat de voordelen zijn van een lidmaatschap van de club. Alle faciliteiten op een club camping zijn inclusief in de prijs, en alle campings zijn zeer goed onderhouden. We keken eens rond en besloten lid te worden, want het beviel ons wel, wat we zagen. We ontvingen het welkomstpakket inclusief een behoorlijk dik boek met campsites, niet alleen de club campings, maar zo’n beetje alles in Engeland. Hieronder zie je de foto’s die we op de camping namen.

site_moffat

Holiday_2002_0727_193455AA 2002_0727_191026AA

Zondag 28 Juli 2002

Vanuit Moffat namen we de toeristische route naar Edinburg. Dit was een prachtige route, niet snel, maar wat geeft dat als je op vakantie bent ? We arriveerden vroeg in de middag.

We moesten zoeken naar een parkeerplaats, aangezien het niet mogelijk was overal met de bus te parkeren. Uiteindelijk vonden we een geschikte plaats nadat we zo ongeveer half Edinburg hadden bewonderd. Aangezien het al over 1 uur was besloten we eerst wat te eten voordat we te voet verder gingen. Over het algemeen kochten we voedsel voor 1 dag tegelijk bij een lokale Tesco of Co-op winkel.

Op de foto links kun je Lotte zien die op de parkeerplaats met haar vriendje Richard aan het telefoneren is. Hij was op vakantie in Frankrijk met zijn ouders. De foto rechts is een foto van Edinburgh’s kasteel. We zijn wel naar het kasteel geweest maar hebben het niet bezocht. Ten eerste was de toegang nogal prijzig – £ 8,00 per persoon. Bovendien zag het kasteel er niet uit. Je kunt het niet op de foto zien maar om het kasteel plein was een speciale tribune gebouwd uit blauwe en aluminium delen en stoelen, echt afschuwelijk.

Vergeet niet, als je op de foto’s klikt kun je ze groter bekijken.

 

Wat we wel bezochten in Edinburgh was het Scotch Whisky Heritage Centre, een soort whisky museum – klik op het logo links om hun website te bezichtigen – waar we een hoop hebben geleerd over whisky gedurende een rondleiding van ongeveer een uur. We mochten ook wat whisky proeven voor de rondleiding startte. Jammer genoeg mochten we geen foto’s maken hier.

Aangezien het nog redelijk vroeg was toen we weer bij de camper aankwamen besloten we verder door te rijden over de Forth Road brug ten noorden van Edinburg. Dit was een tolbrug, we moesten wel 80 pence (ongeveer 0.50 € ) betalen. We namen de toeristische route richting Kirkcaldy, Leven en Lower Largo waar we terecht kwamen op een camping genaamd Woodland Garden in Lunden Links. Heel vriendelijke mensen en uitstekende faciliteiten. We bleven hier slechts 1 nacht. Het begon die nacht nogal hevig te regenen, we hadden medelijden met de tent-kampeerders !

 

Maandag 29 Juli 2002

Het weer is niet zo goed vandaag. We wilden verder naar het noorden rijden langs de kust naar het plaatsje St Andrews en daar even stoppen.Ongelukkigerwijs was het mistig, regenachtig, en een zicht van ongeveer 50 meter. Het weer was zo onaantrekkelijk dat we besloten niet in St Andrews te stoppen maar gewoon door te rijden, met de verwarming aan en de route te vervolgen richting Dundee. We stopte daar bij een Tesco, sloegen mondvoorraad voor de dag in en vulde de camper met diesel.

Vanaf Dundee reden we verder naar het noorden, in de richting van Coupar Angus, Blairgowry, Kirkmichael naar Pitlochry waar we de A9 opgingen in de richting van Inverness, dwars door de Grampian Mountains. Wat een prachtige rit! Het was jammer dat we geen foto’s konden maken in veband met het weer. Maar we stopten wel even op een parkeerplaats in een klein plaatsje om te lunchen, zoals je kunt zien op de foto beneden

We wilden niet helemaal in Inverness aankomen vandaag dus we zochten een camping op in de buurt van Daviot, ongeveer 9 kilometer ten zuiden van Inverness. De camping was erg primitief, niet erg schoon en de baas van de camping een beetje grumpy. Ach vooruit maar, het is toch maar voor 1 dag. We besloten om te blijven en de volgende dag te vertrekken in de richting van Nairn, wat ligt aan de Moray Firth waar dolfijnen zouden zijn.

 

Dinsdag 30 Juli 2002

Slechts een korte rit te gaan vandaag, van Daviot naar Nairn, slechts 29 kilometer, volgens ons navigatie systeem. Dus reden we naar Nairn, keken even rond op een van de campings die het dichst bij de zee zat. We wilden graag dicht bij de zee staan op de camping vanwege de dolfijnen. We vonden de camping niet zo leuk dus besloten we verder te gaan richting Findhorn, een klein plaatsje aan het einde van een doodlopende weg, aan de Burghead bay. We vonden een prachtige camping aan het strand. Hij heet Findhorn Sands. Schoon, rustig en bijna direct aan het strand. We besloten 2 dagen te blijven.

Dus zetten we de tent op voor Lotte. Het weer was geweldig, warm en zonnig. We liepen naar het plaatselijke postkantoor, wat ook fungeerde als dorpswinkel, dorps-internet toeganspunt en de locale slijterij. We kochten daar wat voedsel voor ons middag en avondeten.Toen we terug waren op de camping sloeg het weer om. Het begon te regenen en voor dat we er erg in hadden stortte het neer. Gelukkig hadden we ook wat kranten en tijdschriften gekocht dus konden we de tijd doorbrengen met lezen.

Na het eten toen we naar bed gingen, regende het nog steeds. Het was wel wat minder geworden dus Lotte besloot toch maar in de tent te gaan slapen. Kort na middernacht begon het weer te regenen en dat veranderde in een hevige onweersbui, Lotte moest naar binnen komen aangezien de hele boel aan het doorlekken was gegaan. In haar slaap was ze met haar kussen tegen de binnen tent en de buiten tent aangekomen waardoor deze behoorlijk was gaan lekken.

 We besloten deze morgen om uit te slapen, we waren toch niet van plan ergens heen te gaan vandaag. We namen een uitgebreid ontbijt en liepen wat langs het strand. Het weer was weer opgeklaard en het strand was prachtig. We besloten ons middag maal te nuttigen in de dorps-thearoom waar je ook maaltijden kon nuttigen en liepen in die richting tegen etenstijd. Na het eten kochten we een nieiwe krant in het lokale kruideniers winkeltje en liepen weer terug naar de camping waar we een kop koffie namen en wat lazen.

We namen wat broodjes voor het avondeten en besloten om nog wat over het strand te wandelen, deze keer liepen we de andere kant op om de camping heen terug door het dorp. Het weer was nog steeds redelijk en nadat we op de camping terug kwamen, zaten we nog wat en gingen daarna naar bed. Vooraf controleerde we de tent en plaatsten wat extra tent-haringen voor alle zekerheid om de tent wat vaster te zetten. We gingen naar bed en deze keer bleef iedereen in bed.

Donderdag 1 Augustus 2002

Nadat we hadden ontbeten en de tent hadden opgeruimd vetrokken we in de richting van Inverness om vandaar naar het Zuiden te gaan in de richting van het legendarische Loch Ness. Het weer was mooi en zonnig toen we vertrokken, en we deden het rustig aan. We stopten ongeveer halverwege het meer om wat foto’s te maken, die kun je hier onder bekijken. Zoals je kunt zien aan de foto’s was het weer in de buurt van het meer niet zo erg mooi meer.

We vertokken weer en stopte in het plaatsje waar het officiele Loch Ness bezoekers-centrum is. Hieronder zie je hun logo, als je daar op klikt kom je terecht op hun officiele website.

  We brachten behoorlijk wat tijd door in het bezoekers-centrum en bekeken de video over het onderzoek dat gepleegd is in het meer, naar het bestaan van het monster. Lotte zegt dat ze het monster heeft gezien terwijl we langs het meer reden. We zette onze tocht voort en kwamen aan in Fort Augustus, een klein dorpje aan het onderste puntje van het meer. In het dorp is een sluis die bestaat uit 4 sluizen die het meer verbinden met het Caledo Nian kanaal. Beneden links is een aardige foto van de sluizen. Deze foto is overgenomen van de Fort Augustus web site welke je hier kunt bezoeken.

We vonden een plaatsje voor de nacht op de Fort Augustus Caravan & Camping Park. Dit is een aardig park, net buiten het dorpje, op loop-afstand. We liepen terug naar de dorps winkel om wat dingen in te slaan voor het avond eten. We bleven een beetje in het dorp hangen om naar de schepen te kijken die net in de sluis werden geschut.

 

Vrijdag 2 Augustus 2002

Vanuit Fort Augustus reden we een beetje terug in noordelijke richting om daarna in westelijke richting te gaan naar het eiland Sky, via de brug over de Kyle Akin. Dit is een tol brug om op het eiland te komen. De uitzichten onderweg naar de brug waren prachtig zoals je aan de foto’s hier onder kunt zien.
  De brug verbindt het vaste land van Schotland met het eiland in is gebouwd in 1987? Je kunt vanuit het zuiden op het eiland met een veerpont terug naar het vasteland. We hebben besloten om hier 2 dagen te blijven.

Uiteindelijk bleven we er maar 1 nacht, want er zijn maar 4 campings op het eiland waarvan we er maar 1 leuk vonden …

We zochten op de kaart en vonden een camping in het noorden. Aangezien het camping-tekentje in de zee zat dachten we dat het een camping aan het strand was.

Toen we in het noorden van het eiland aan kwamen bleken de wegen daar zo smal te zijn dat zelfs 2 personen auto’s alleen maar konden passeren bij een passeerplaats. De camping was erg klein, met slechte faciliteiten, dus nogal teleurstellend.

 

 

 

 

 

Zaterdag 3 Augustus 2002

  De foto’s hiernaast zijn gemaakt waar we stonden op de camping op het eiland.De camping heet Loch Greshornish in Edinbane. Leuke camping met vriendelijke mensen. Nadat we de camping hadden verlaten, bezochte we de whisky distelleerderij van Talisker, op het eiland Sky. Leuke tour, en weer lekker proeven !

We vertrokken van het eiland met de pont. Kosten:27.50. Warme en zonnige dag.

We vonden na aankomst op het vasteland een camping genaamd Silverbeach in de buurt van Arisag. Leuke camping met een eigen zilverstrand. Het enige wat we niet zo prettig vonden was dat hondern werden toegelaten los te lopen op het terrein, en dat de toilet gebouwen van mindere kwaliteit was.

      

Zondag 4 Augustus 2002

Op Zondag reisden we verder in de richting van Fort William. We moesten boodschappen doen en we wisten dat er een Tesco in dit plaatsje was. We stonden er niet bij stil dat het slechts een kleine Tesco was maar uiteindelijk vonden we de winkel toch – in het midden van High Street.

Vanaf Fort William reisden we verder naar het zuiden. Aangezien we zin hadden in een wat luxere camping met goede faciliteiten, zochten we in ons grote camping boek naar een club camping en vonden er een in de buurt van Oban. Aangezien we de club campings graag mochten, besloten we om een kijkje te gaan nemen. De camping was ongeveer 17 kilometer ten noorden van Oben, vlak bij het plaatsje Barcaldine. Nadat we de tent hadden opgezet namen we een kijkje in Oban.
  Het weer was lekker en warm die dag dus besloten we te Barbeque-en. Van Ian, een collega wiens vriendin uit Oban komt, hoorde we dat er in Oban een grote Tesco is, dus gingen we op weg om er naar te zoeken, om wat vlees en zo te kopen voor de barbeque. Oban is een leuk plaatsje, het ligt aan een baai waar een enorm cruise schip was afgemeerd. We besloten wat rond te lopen nadat we onze boodschappen hadden gedaan en kochten een enorme afgeprijsde trekkers-rugzak voor Lotte. Ze had er een nodig voor het Lowland week-end waar ze dit jaar weer naar toe gaat.

Maandag 5 Augustus 2002

We besloten een tweede nacht in Oban te blijven. Van de campsite managers kregen we een folder met bezienswaardigheden in de omgeving, met wat kortingsbonnen. Er was een bon bij voor een boot tocht op het meer Etive, naar wat eilandjes waar een zeehonden-kolonie op leeft. Op de foto’s zijn het slechts kleine puntjes, maar als je goed kijkt kun je ze zien. Vergeet niet: dubbel klikken om te vergroten

Ongeveer een kilometer voorbij de camping was ook een zeehonden-opvang centrum, met wat zeehonden en andere vissoorten. We bezochten dit centrum op de terugweg van het meer. Ik heb er wat foto’s genomen maar aangezien het niet toegestaan was om te flitsen zijn ze niet zo erg geweldig geworden.

dinsdag 6 augustus
We reden weer verder naar het zuiden en bezochten de Inverary Historische gevangenis. Deze gevangenis bestaat uit een oude en een nieuwe gevangenis, en een ouderwetse gerechts zaal. (zie foto’s hier beneden)

 

 

 

 

We vonden een club camping bij Maybole genaamd Culzean Castle. Weer een warm welkom en perfecte faciliteiten. Droog gedurende de dag (niet zonning) maar behoorlijk wat regen gedurende de nacht. We besloten wat avond eten bij een afhaal service te halen vandaag. Dus nadat we ons hadden geïnstalleerd op de camping, vertrokken we weer om ons eten te gaan kopen.

Hieronder zie je wat foto’s genomen op weg naar de camping, toen we in een file terecht kwamen vanwege wat overstekende schapen.

woensdag 7 augustus 2002
Vanwege het aanhoudende slechte weer besloten we terug te gaan richting Lake District en daar nog wat tijd door te brengen. We vonden een camping genaamd Parkfoot Trekking Centre in Pooley Bridge vlak bij Lake Ullswater. Een grote camping met country clubhouse restaurant, afhaal restaurant, winkels enz. Goede faciliteiten maar niet erg schoon. Douche kostte 20 pence voor 6 minuten, maar hun zes minuten duurde er ongeveer drie.

    

Het plekje op de foto boven was onze uiteindelijke plaats. We stonden eerst boven aan op een heuvel maar vonden het er niet echt prettig. Dus wandelden we wat rond op deze enorme camping en vonden het plekje hierboven.Toen we terug kwamen bij de camper kregen we hem niet weg van wege de nattigheid. We konden alleen maar achteruit, maar daar stond de auto van de buurtent geparkeerd. Dus moesten we de buurtent-bewoner gaan zoeken, die was niet in zijn tent. Gelukkig was ie makkelijk te vinden en nadat we hem vroegen zijn auto weg te halen konden we achteruit van het natte plekje af en zo naar ons nieuwe plekje.

 

 

 

 

donderdag 8 augustus
Vandaag bezochten we Bowness-on-Windermere, een klein plaatsje aan “Lake Windemeer” waar je aardig kunt rondwandelen. Aangezien het weer niet meer meewerkte besloten we naar huis te rijden later op die dag zodat we thuis op ons gemak de boel konden schoonmaken voordat de camper terug moest. Dit was een stuk makkelijker dan tobben op een camping !

Op weg naar huis stopten we bij een camper-dealer om naar wat nieuwe en gebruikte campers te kijken. Niet dat we er ons een kunnen veroorloven, maar het is altijd leuk om er over te dromen.

HET EINDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.