Zomervakantie 2017

Zaterdag 8 Juli

Vandaag vertrekken we richting Duitsland. Onze eerste bestemming is reeds bekend, de Laacher See. Dit is een meer wat is ontstaan in de krater van een niet werkende vulkaan in de vulkaan eiffel. Wat we daarna doen zien we wel.

De camper was al voor het grootste gedeelte ingepakt in de week voorafgaande aan 8 Juli, alleen de etenswaren uit de koelkast en wat kleding moest nog worden ingepakt. We hebben geen haast, de bedoeling is dat we 4 weken weggaan.

Rond 10 uur in de ochtend vertrekken we. APRS staat aan zodat onze zendamateur vrienden ons kunnen volgen tot aan de eerste stop: De Efteling. Nee we gaan niet op vakantie in de Efteling. We willen in Duitsland naar het europapark en dat kan gratis met het efteling abonnement, mits je een voucher hebt die op vertoon van het abonnement kan worden afgehaald.

We komen rond 11 uur aan en besluiten dat we niet gaan wachten op de rijen bij de gastenservice. Ik schat dat daar dik anderhalf uur wachttijd staat. Dan maar niet naar het europapark.

We zetten de reis voort via Tilurg, Eindhoven en Venlo. We maken gebruik van Waze als navigatie en die stuurt ons keurig om de files heen richting Maastricht. Ik heb daar niet zo’n trek in dus besluiten we om voorbij Weert de navigatie in te stellen als “Snelwegen vermijden”.

Zo komen we richting Roermond langs een paar dorpjes, dat komt goed uit want we moeten nog wat boodschappen doen. Ook daar heeft Waze een oplossing voor, we stellen een via in richting een kruideniers winkel waar we de benodigde boodschappen doen. Alleen vergeten we de Pindakaas.

We komen op zaterdag middag aan in een klein plaatsje Nickenich waar zich een

?

camperplaats moet bevinden. Het is erg warm geworden en we zijn blij als we de plek gebben gevonden. Het is een plek bij een voormalig zwembad wat is omgetoverd tot een grote baggerkuil met een gebouw waar ook binnen veel zand te vinden is naast de Cafetaria waar we moeten betalen.

Het heet Treffpunkt BAGGERADO, het is een trainings centrum waar je als graafmachine machinist bijscholing kunt krijgen. Maar als je geen machinist bent en je wilt je kunsten eens vertonen op een graafmachine kun je daar ook terecht.

HIER zie je meer informatie op hun website.

We moesten € 7,00 neertellen voor de overnachting. We namen nog een biertje en gingen vervolgens lekker in de schaduw zitten. Stroom was ook voorhanden, jammer genoeg werkte de betaalpalen niet dus hebben we geen stroom kunnen gebruiken.

Zondag 9 Juli

We rijden verder en besluiten naar een camping te gaan iets verderop richting het Moezelgebied. Het is slechts 24 kilometer dus komen we net voor de middag aan. We hadden gedacht hier 2 dagen te blijven aangezien het weer gisteren zo lekker was.

Op zich een leuke camping als je verder het terrein op gaat maar in het begin lijkt het op een bijeengeraapt zootje. We blijven daar voor 1 nacht om eens lekker niks te doen.

Het toilet gebouw is wat verder weg maar we gaan daar toch eerst even kijken. De heren kant ziet er vrij netjes uit, de dames kant is niet schoon, en een rommeltje.

Het weer is goed, we kunnen lekker buiten zitten en lezen een boek en drinken wat. Verder is er op de camping weinig te doen dus gaan we op tijd naar bed.

Maandag 10 Juli

We zijn redelijk vroeg uit bed. Afgelopen nacht heeft het zo verschrikkelijk hard geregend dat we bij het wakker worden verbaasd waren dat we niet midden in de beek staan.

We hadden de vorige dag alles al ingepakt en waren dus snel klaar om te vertrekken. We besluiten om koers te zetten naar de moezel en dan vanaf daar rustig aan de moezel te volgen tot we bij een leuke plek komen.

Plots komen we door het dorpje Ernst wat mij bekend voor komt. Net aan het einde van de gemeentegrens vinden we een luxe camperplaats waar we al eerder hebben gestaan. We besluiten hier te blijven voor 1 nacht en aangezien het nog vroeg is is er voldoende keus om te parkeren.

Het terrein is van een wijnboer en bij het inschrijven ontvangen we een klein flesje Riesling uit eigen wijnmakerij om te proeven. Het is lekker weer, we kunnen nog lekker buiten zitten.

De televisie wil niet erg mee werken. We hebben geen signaal om ook maar iets fatsoenlijk te bekijken. Dus doen we een spelletje Rummikub voor we gaan pitten.

Dinsdag 11 Juli

Alweer heeft het hard geregend vannacht. We hebben gisterenavond even gekeken naar een camping die ons door Ewoud is geadviseerd. Ook dit keer is het een mini stukje.

Voor we door rijden naar de camping rijden we naar een groot einkaufszentrum waar we bij een bekende Duitse kruidenierswinkel voor twee dagen voorraad in slaan. Dan rijden we door naar de camping waar we rond de middag aankomen met mooi weer.

We vonden op de website van de camping wat de tarieven zijn. Voor een camperplaats betaal je € 10.00 per nacht. voor een reguliere plaats € 20.00 per nacht. Bij de camping aangekomen zagen we het al snel. De camper plaatsen zijn prima, je kunt gewoon gebruik maken van het sanitair dus de keuze was snel  gemaakt. Bovendien was de eerste camperplaats vrij, welke een stuk groter was dan de andere aangezien het veldje voor de campers begint met een boom.

Camperplaats Pünderich

Camperplaats Pünderich

Camperplaats Pünderich

Ik besluit een draad antenne neer te hangen om eens te kijken wat de condities zijn op de verschillende HF banden. Helaas, verspilde moeite. Maar we proberen het later nog een keertje.

Plotseling kwam hier ook een plensbui naar beneden dus moesten we snel benen maken naar binnen. Dan maar wat lezen en tikken aan het verslag.

De regen stopt op een gegeven moment. Ik ga maar eens de fietsen van de camper af halen en de banden op pompen. Die zijn behoorlijk zacht. We hebben niet zoveel gefietst de laatste tijd. Ik fiets een rondje op de camping die behoorlijk groot blijkt te zijn. Alles doet het nog. Toen begon het weer te regenen dus maar weer naar binnen.

Woensdag 12 juli

We worden wakker en het regent nog steeds. Ons plannetje om vandaag een stukje te gaan fietsen valt letterlijk en figuurlijk in het water.

In een droog kwartiertje trekken we de stoute schoenen aan. We gaan douchen in het 70-ger jaren douchegebouw waar de douche cabines groen en de tegels bruin zijn. Alsof je terug gaat in de tijd. Maar de douches zijn heerlijk. Ik heb nog nooit een camping gezien waar regen douches zijn geïnstalleerd.

Toen we klaar waren met douchen regende het wederom dat het klapte. Geen paraplu mee natuurlijk. Dan maar de badhanddoek over het hoofd, die is toch al nat. Ik heb de portemonnee mee genomen om gelijk de broodjes op te halen. Alleen vergeet ik het briefje mee te nemen dus moet ik weer eerst naar de camper terug.

We ontbijten en besluiten even af te wachten wat het weer doet. Volgens buienradar zou het aan het einde van de dag droger worden en morgen minder kans op regen. We wachten het maar af.

Voor het werk moet ik nog wat doen op afstand dus dat doe ik eerst maar even, daarna kijken we even naar de e-books die we nog op Corrie’s e-reader moeten zetten, en tik ik nog wat aan het verslag.

Al snel is het etenstijd. We kwamen in het kampwinkeltje pindakaas tegen dus hebben we die maar gelijk aangeschaft. De hele voorraad opgekocht.

Verder blijven we maar de hele dag binnen. Het weer blijft slecht met een enkele zeer zware regenbui. Gelukkig hebben we stormbanden gekocht voor aan de luifel anders had die vast en zeker de lucht in gegaan.

Na het avondeten zitten we even rustig tot aan de koffie waarna we maar weer een spelletje gaan doen. En maar op tijd naar bed.

Donderdag 13 Juli

We worden wakker en het zonnetje schijnt ! Dat betekend dus fietsen vandaag. We

douchen en ontbijten en na het ontbijt vertrekken we dan langs de camping, langs de Moezel richting Pünderich vanwaar we kunnen overvaren naar de andere kant van de Moezel om dan terug te fietsen richting Riel.

Dit plaatsje is niet echt klein en het lijkt ons dat daar dan toch een vorm van levensmiddelen winkel moet zijn en dat willen we graag onderzoeken. We komen aan bij het veerpontje wat er zeer verlaten uit ziet. Ik kijk op het bord naar de dienstregeling. Alle dagen behalve donderdag. En wat is het vandaag??? Juist !!

Dus fietsen we maar door voorbij de andere camping bij het veer om vervolgens verderop het fietspad te verlaten en door het dorp weer terug richting camping en rijden naar de brug iets verderop naar Riel. Het is een leuk dorpje met een stationnetje. Op Google Maps staat er bij het stationnetje een winkelcentrum vermeld. Niets is minder waar. Het betreft hier enkel en alleen een zaak waar kleding kan worden gekocht.

Dus fietsen we maar terug richting brug en rijden iets verder door waar volgens Google Maps een bakker moet zijn. En ja hoor dat klopt! Het is niet alleen een bakker maar er worden ook een ruim assortiment levensmiddelen verkocht waaronder ook levensmiddelen die door de bank genomen worden gebruikt bij de BBQ. En raad eens wat wij vanavond gaan doen?  Juist !

We slaan ook nog wat broodjes in en andere noodzakelijke zaken en fietsen weer terug naar de camping. Het weer is heerlijk en we gaan lekker buiten zitten genieten van het mooie weer met een boek bij de hand. Tijdens onze fietstocht had ik een action cam op de fiets om wat beelden op te nemen maar helaas zijn die mislukt. Het was zo warm dat er condens in de camera is gekomen waardoor alles mistig was.

Toen het tijd was voor het eten werd de BBQ opgestart, het brood gebakken en het vlees bereid voor de BBQ. Lekker rustig alles opgegeten en na de afwas nog lekker buiten gezeten met een boek. Het was half 11 voor we er erg in hadden.

Vrijdag 14 Juli

We worden wakker. Het is koud. Nergens het zonnetje te bekennen waar we op gerekend hadden. We gaan maar douchen en ontbijten en zien wel wat de dag ons brengt. Wel besluiten we de volgende dag verder te gaan. Waar naar toe? We weten het niet. Wel weten we dat we 7 augustus weer moeten beginnen. Dat duurt nog even.

Na douche en ontbijt zitten we een poosje te lezen en langzamerhand gaat het weer er beter uit zien. Er komt een zonnetje achter de wolken vandaan. We zoeken onze fietsen op en besluiten het ritje van gisteren nog eens te doen maar dan oversteken via het veerpontje. Ook neem ik de action cam weer mee maar dit keer zonder behuizing zodat er in ieder geval geen condens in kan komen.

Dit keer kunnen we inderdaad overvaren en kunnen we aan de andere kant van de moezel terug fietsen richting Riel. We weten nu waar het winkeltje is dus halen we daar wat brood en kaas voor de lunch. Over de brug fietsen we terug naar de camping waar het ondertussen tijd is voor de lunch. Na de lunch ga ik me maar eens scheren, dat is ook al weer een week geleden en ik zie er uit als een wildeman.

“s middags gaan we weer wat buiten zitten en werk ik aan het verslag en de video. HEt duurt met Windows Movie Maker en behoorlijk aantal uren voor je de beelden hebt gemonteerd en ze klaar zijn voor publicatie. Dit gaat vandaag niet meer lukken ben ik bang.

Vanavond haal ik de draad antenne weg en zet de fietsen wast op de fietsendrager, de luifel ruimen we ook vast op zodat we morgen ochtend zo kunnen vertrekken.

Zaterdag 15 Juli

Ik had voor alle zekerheid de wekker gezet op 8 uur. Niet nodig natuurlijk we waren voor die tijd al wakker. Dus maar uit bed en gaan douchen. Als we klaar zijn met douchen is het winkeltje open en kan ik de bestelde broodjes halen.

Het is zaterdag dus …. ontbijten met een gekookt eitje. Aangezien we alles gisteren al hebben opgeruimd hoeven we alleen nog maar te servicen op de nieuw aangelegde service plek. Die ligt enigszins lastig naast het pad met het paaltje met de kraan aan de rand van het pad dus moet ik achteruit om het paaltje naar de afvoer rijden.

We vertrekken eerst in noordelijke richting naar het grote winkelcentrum in Zell om daar proviand in te slaan voor een paar dagen. Daarna stellen de de navigatie in naar het plaatsje Esthal, onder Kaiserslauteren. We zijn voornemens om richting het oosten te gaan rijden. De navigatie staat ingesteld op snelwegen vermijden. Zo gaat het erg langzaam maar we zien wel veel van de omgeving.

Zo rond een uur of 4 ’s middags ben ik het wel zat. We komen door de plaats Elmstein waar 2 kamperplaatsen moeten zijn. De eerste is gratis, met stroom (automaat) maar ziet er niet aantrekkelijk uit. Vlak naast de spoorbaan, hoe druk het daar is met trinverkeer weten we natuurlijk niet.

We houden deze in het achterhoofd en zetten koers naar de volgende. Die is zo’s 2 km verderop bij het Naturfreundehaus Elmstein. Nou weet ik niet wat ik me daar bij voor moet stellen maar de plaats is leuker dan de eerste camperplaats. Op een stuk gras staat aan de zijkand een kastje met twee deuren en twee sloten. Op slot natuurlijk. Ik kan onder de deur door kijken en zie inderdaad electra en water aansluitingen.

Echt duidelijk is het allemaal niet dus ik loop verder door naar boven waar zich het restaurant van het naturfreundehaus bevindt. Buiten zit een man te roken naast de ingang van het restaurant. Ik spreek hem aan en het is precies de juiste persoon. Ik betaal 5 euro en hij loopt mee naar beneden om het deurtje van het slot te halen.

Ondertussen is het tijd om een alcoholische versnapering te nemen en te denken aan wat eten. Het is heerlijk weer en we zitten lekker te genieten van het mooie weer. We zitten buiten, er komen geen nieuwe gasten meer dus hebben we de hele plek voor onszelf.

We lezen nog wat en gaan bijtijds naar bed, zo’n lange dag achter het stuur is wel vermoeiend.

Zondag 16 Juli

Als we wakker worden ontbijten we en douchen in de camper. Daarna maak ik gebruik van de waterkraan en vul de schoon water tank nog even bij. Afvalwater kan ik hier niet kwijt dus dat moet nog even wachten.

We zetten koers richting Würzburg, deze keer via de snelweg. Rond het middag uur komen we binnendoor langs een Edeka. Op zondag zijn alle winkels in Duitsland dicht maar deze had ook een Cafe/Bakkerij waar we broodjes konden halen in het plaatsje Kist. We maken er gelijk een middagstop van en eten wat broodjes.

Daarna rijden we verder naan een kleine camping met camperplaatsen bij een kano vereniging in Würzburg. Het is midden in de stad, uiteraard bij het water. Een hele krappe bedoening naar een hele krappe plek. De beheerder, een oudere man, spreekt duits met een dusdanig accent dat ik er niet veel wijzer van wordt.

In ieder geval hebben we een plekje voor de nacht, kunnen net de luifel uit draaien en kunnen nog een poosje genieten van het mooie weer. ’s Avonds is het weer tijd voor de BBQ en zitten we nog laat buiten.

Maandag 17 Juli – Woensdag 19 Juli

We vertrekken vandaag in noordelijke richting en stoppen net buiten Würzburg bij een doe het zelf zaak om wat spulletjes op te halen. Ook is het nodig om te tanken. De navigatie is gezet op Göttingen waar zich een camperplaats bevind bij een zwembad. Onderweg halen we nog wat proviand en rijden verder tot aan een uur of half 1. Tijd om een broodje te eten.

?

Het is nu nog ongeveer 45 minuten tot aan de camperplaats. We komen aan bij een groot parkeer terrein met veel groen en vinden een mooi plekje met de mogelijkheid om naast een groen veldje te parkeren.

We gaan lekker buiten zitten, er is genoeg zon en schaduw.

De camperplaats in Göttingen is leuk. Erg ruim opgezet, schoon en vlakbij een zwemparadijs/ Niet dat we daar zijn wezen zwemmen maar de mogelijkheid is er wel. We staan op een leuk plekje en het weerbericht voor de komende twee dagen is goed. Dus besluiten we om te blijven staan. De bakker is op loopafstand en alles wat we verder nodig hebben zit in de camper.

Het is vandaag erg warm, gelukkig staan we met de camper gedeeltelijk onder een boom zodat Corrie in de zon kan zitten en ik in de schaduw. Iets verderop staat een Duits echtpaar met twee zoons die dankbaar gebruik maken van het zwemparadijs. We maken een praatje met ze en ze vertellen dat ze uit de Elzas komen, het Duitstalige Franse deel.

We doen verder niet veel deze twee dagen dan zitten en lezen.

Donderdag 20 Juli

We vertrekken deze dag na het douchen, service en ontbijten richting het noorden. In de navigatie stel ik Hamburg in als eind doel. De bedoeling is dat we voor die tijd gaan zoeken naar een plekje.

Rond 12 uur begint het op te stropen op de A7, we worden middels borden gewaarschuwd voor file gevaar. Daar heb ik geen zin in dus bij de eerstvolgende gelegenheid gaan we de snelweg af en zoeken een plaats waar we kunnen overnachten.

In de campercontact app staat als dichtsbijzijnde plek Camping Allertal in Hademsdorf. We komen aan op een verlaten camping die zijn glorietijd wel heeft gehad. Echter voor 1 nacht komt het niet zo nauw en voor € 18,50 inclusief staan we prima.

Het is nog steeds erg warm dus parkeren we de camper op de enige plek met schaduw die de camping rijk is, met het gevolg dat we behoorlijk scheef staan. Gelukkig kunnen de oprijblokken deze scheefte wel aan en nadat ik de camper daar op heb gezet is het goed te doen.

We gaan even op inspectie uit en stellen vast dat het sanitair goed schoon gehouden wordt. Het enige vreemde is dat de douche deuren niet op slot kunnen. Nou loopt het niet over van de gasten dus dat is verder niet zo’n probleem.

Op het terrein staat een typisch Duits gebouw wat er uit ziet als een gasthuis met restaurant, en dat zal het in de gouden jaren ook wel geweest zijn. Ik zie bij het raam wat voorheen de “Anmeldung” was een prijslijst hangen uit 2009!!

We zitten een poosje buiten en verwonderen ons over het aantal konijnen dat hier rondloopt. Ook een gans en een aantal eenden scharrelen hier hun kostje bij elkaar. Een echtpaar Haan en Kip zijn niet weg te slaan bij elkaar, als de haan ergens in het gras iets eetbaars heeft gevonden snelt de kip zich naar haar haan toe en begint gulzig mee te pikken in het gras. Een grappig gezicht.

 

 

Tegen het einde van de middag begint het dicht te trekken. Er komt een behoorlijke bui aan en een groot deel van de konijnen verzameld zich rondom de camper. Zodra het begint te regenen schieten ze een voor een onder de droge camper. Een leuk gezicht !

Vrijdag 21 Juli

Het blijft de hele nacht door regenen maar tegen de ochtend wordt het droog dus tussen de buien door haastten we ons richting douche en na het ontbijt vertrekken we richting het dorp. We moeten tanken en proviand halen. Na uitgezwaaid te zijn door een beheerder vertrekken we weer in noordelijke richting waar we links een benzine station vonden met iets verder een supermarkt. Na getankt en boodschappen gedaan te hebben vertrokken we weer richting A7. In de buurt van Hannover vonden we een winkel waar ze mogelijk toiletvloeistof verkopen want daar zijn we bijna doorheen. Helaas, ze verkochten geen toilet spullen dus maar weer verder richting het noorden.

In de plaats Plön heb ik een caming ontdekt met voor de poort camperplaatsen waar het is toegestaan ook van de faciliteiten gebruik te maken. Zo op de foto leek het leuk dus navigeren we die kant op.

Op een of andere manier raakt de navigatie in de stress want we eindigen midden in de stad Plön in een doodlopende straat. Maar weer opnieuw ingesteld bleek de bedoelde camping Augstfeld zo’n 4.5 kilometer verderop te zitten. Het plaatsje heet Bösdorf en het ziet er prina uit. Helaas is de receptie gesloten, het is de gewoonte in Duitsland om van 13:00 uur tot 14:30 uur dicht te gaan. We moesten nog een half uur wachten maar konden wel vast een plaats uitzoeken.

Er stonden nog maar 3 andere campers, in totaal ruimte voor ongeveer 20 campers dus ruimte genoeg. We namen de plek in de verste hoek zodat we geen uitzicht hadden op de andere campers. Iedere plek had een stroom aansluiting en een eigen watertappunt.

Aangezien het hier wederom warm is besluiten we om hier wat langer te blijven.

Op zaterdag gaan we een stukje fietsen. Het is nogal heuvelachtig in de buurt dus dat wordt maar een heel klein stukje. We blijven verder maar bij de camper en halen wat broodjes in de kampwinkel. Het weer wordt slechter en ziet er ook niet lekker uit. We besluiten dan ook maar om Zondag ochtend te vertrekken.

Zondag 23 juli – Maandag 24 juli

Het regent dat het plenst. Tussen de buien door gaan we even naar hrt douche gebouw voor vandaag een kattenwasje en naar de kampwinkel voor wat broodjes. De kampwinkel is een puinhoop. Er staat zo’n 20 man rondom de broodjes vitrine te dansen dis pal naast de kassa staat. Niet handig ingericht voor zo’n moment.

Gelukkig heb ik de fietsen gisteren avond in een droog kwartiertje al op de camper gehesen, dus konden we na het ontbijt snel weg. Her regent nog steeds dat het plenst. We zetten een route uit richting et noordwesten met het doel  om op een gegeven momend bij de noordzee te komen aan de Duitse kust.

Onderweg zet ik mijn set even aan en tot mijn verbazing val ik zo in een ronde. Mezelf even in gemeld en een praatje gemaakt voordat ik buiten bereik was. We zetten koers naar Tönning, een plaatsje aan de rivier de Eider die in de Duitse Waddenzee uit komt. Ik heb daar camping “Comfort Camping Eider” gevonden welke buiten de camping nog twee camper plekken heeft aan de rivier.

We waren ruim op tijd om nog een mooi plekje te vinden met uitzicht op de rivier die op die plek heel breed is en daar de zee in stroomt. Een leuke plek met stroom en water in de buurt met ruimte op het gras om lekker buiten te kunnen zitten. We blijven hier twee nachten.

De volgende ochtend haal ik broodjes bij de receptie. Aangezien het aanbod niet om over naar huis te schrijven is neem ik alleen voor het ontbijt en pakken we ’s middags de fiets om naar het dorp te gaan. We hadden nog meer boodschappen nodig en op het internet had ik een Edeka gevonden naast het marktplein.

We kwamen in het dorp aan na een korte rit. Er was ook markt op het marktplein dus die gingen we maar eerst even bekijken. Dat was snel gebeurd. Toen maar de Edeka in en de benodigde boodschappen gehaald. Wat we echter niet konden vinden waren de broodjes. Drie keer de winkel rond geweest, geen broodje te bekennen. Dan maar met de boodschappen naar buiten en kijken of daar ergens een bakker was.

Iets verderop langs de markt was inderdaad een bakkerswinkel met geweldig lekker uitziende broodjes. Daar maar een paar van ingeslagen voor het middag maal. Nog een stukje verder gefietst maar het is echt een dorpje. We waren dus zo uit gefietst. Dan maar terug naar de camper waar we nog even hebben kunnen genieten van het mooie weer.

Dinsdag 25 juli

Deze dag wordt gedomineerd door het rijden met de camper naar een andere plek. In 2012 zijn we al eerder in deze buurt geweest en hebben toen gestaan op een camperplaats bij een jachthaven en zijn daar uit eten geweest. Vandaag willen we eigenlijk hetzelfde doen. Het is een behoorlijke afstand naar de omgeving van Cuxhaven maar toen we eindelijk aankwamen viel het allemaal een beetje tegen.

Het was koud, de wind waaide hard en de camperplaats was tamelijk anders geworden, en leeg. De bedoeling is dat je telefonisch aanmeld, en de prijs liegt er ook niet om. We gaan dus rechtsomkeert en zoeken een ander plekje om te overnachten.

Dit lukt al snel, we vinden in Nordholz een camperplaats midden in het dorp op een parkeerplaats. Geen fijne plek maar wel betaalbaar, en voor 1 nacht maakt het ook niet zo veel uit. Dus we leggen ons na de maaltijd te ruste. De volgende dag gaan we verder.

Woensdag 26 juli – Donderdag 27 juli

We komen uit bed en zetten de boiler aan. Die begint gelijk gek te doen. Nu doet ie dat elke dag als hij aan gaat dus maken we ons niet zo druk. Corrie douched eerst en zal ze klaar is gebeurd er iets vreemds. Ondanks dat alle kranen dicht zijn slaat de waterpomp iedere 20 seconden aan.

gepikt van campercontact.com

Ik loop langs de buitenkant van de camper en merk op dat vanuit de boiler onder de camper gestaag water druppelt. Dat duid op lekkage vanuit de kast waar ook de kachel zit. Nu het water dan toch warm is besluit ik dan maar om eerst te gaan douchen.Daarna halen we de kleding kast leeg waar de boiler onder zit en kijk ik alle slangen na, en draaie ze een voor een even aan. Dit helpt niet, dus als test verbind ik de koudwaterslang naar de boiler met de warmwaterslag uit de boiler zodat de boiler uit het systeem is geschakeld.

Dit stopt het lekken en het aanslaan van de waterpomp. En bewijst dus dat de boiler lek is. In ieder geval kunnen we nu verder alleen hebben we dus geen warm water meer. Dus zoeken we naar plaatsen waar we ook kunnen douchen.

In de buurt van Bremen vindt ik een perfecte camperplaats met een variabel tarief: Plaats: 8 euro, stroom 2 euro, douchen 2 euro. En broodjesservice.

De plaats heet Nordenham en ziet er perfect uit. We kiezen een mooie rustige plek uit waar ik zelfs mijn antenne kan op zetten. Het is er erg rustig, van de 14 plaatsen zijn er maar 3 bezet.

’s Middags ga ik even op de fiets naar het dorp wat 4 kilometer verderop ligt. Aangezien het weer nog steeds geweldig is willen we die avond barbecueën. Er is niet veel keus in het kleine winkeltje maar ik weet zelfs de hand te leggen op een stokbrood.

Op de terugweg fiets ik langs de dijk.


Er staat een stevig windje maar door dat ik achter de dijk fiets heb ik er weinig last van. Na een korte rit kom ik weer aan bij de camper waar Corrie alweer van het zonnetje zit te genieten.

Tegen etenstijd steken we de barbecue aan en beginnen we met de kalkoenen spiesen.

De volgende ochtend douchen we om beurten, er is maar 1 douche, en halen we de broodjes uit de broodkast die we besteld hebben. Na het ontbijt fietsen we samen nog even naar de winkel om verder boodschappen te doen voor de volgende dagen. Verder blijven we lekker op de plek staan, het weer is wederom heerlijk. Ik zet de set nog even aan en draai een beetje rond, echter zonder resultaat.

Aan het begin van de avond maak ik al vast de buitenkant klaar voor de volgende dag: antenne opruimen, fietsen op de fietsendrager en de luifel opgeborgen. Morgen gaan we weer verder.

Vrijdag 28 juli

De volgende morgen volgen we weer hetzelfde ritueel: douchen, broodjes halen en ontbijten. Daarna wachten we onze beurt af bij het sani station. Vervolgens vertrekken we in westelijke richting om uiteindelijk in de provincie Groningen terecht te komen.

Het doel van vandaag is een camping aan een meer: Camperplatz Grosses Meer. Wat een afknapper. Het weer is nog wel redelijk maar ’s avonds begint het toch aardig te regenen. De camping op zich is super! Mooi sanitair, een mooie kiosk waar ook broodjes te koop zijn en een prachtig meer.

De camperplaats is naar. Heel veel campers op een klusje en het blijft maar door gaan. Aan het einde van de avond wat de plek nokkie nokkie, er kon geen camper meer bij. Gelukkig is het maar voor 1 nacht en het is goedkoop.

Zaterdag 29 juli

Het blijft maar regenen en waaien. Ik kijk op de weer app op mijn telefoon en die zegt dat dit in het noorden voorlopig zo blijft. Dus we moeten maken dat we weg komen en besluiten naar het zuiden te vertrekken. Ik stel ls einddoel Keulen in maar ben niet van plan om daar uit te komen vandaag.

Voor we de A31 op gaan moet ik nog even tanken en halen we nog wat proviant. Het eerste deel van de A31 is gedeeltelijk afgesloten maar Waze weet een omweg zodat we dat stuk mis houden.

We rijden die dag 260 kilometer. In de buurt van Bocholt zijn ze aan het wegdek bezig. Eerder die dag was dat ook al voorgekomen waardoor we in de file terecht kwamen. Helaas kon ik die niet ontwijken, maar deze gelukkig wel. We gaan een afrit af en stoppen om te kijken naar campings of camper plaatsen.

We komen uit in de plaats Raesfeld waar een camperplaats is in de buurt van Schloss Raesfeld. Naast een grote parkeerplaats zijn er 8 camperplaatsen gerealiseerd in het gras. Er is stroom aanwezig waar je voor 2 euro 24 uur gebruik van kunt maken. Iets verderop staat een toilet gebouwtje waar zich ook een douche bevind dus kunnen we ook douchen.

Iets verderop het dorp in is een pleintje met verschillende supermarkten op elkaar. We stappen de Aldi in en doen wat boodschappen voor de avond maaltijd. Bij terugkomst gaan we nog wat buiten zitten en inspecteren we het toiletgebouw wat uitzonderlijk schoon is. Het blijkt dat 1 keer per dag in de ochtend het gebouwtje volledig gereinigd wordt.

Gedurende de dag is het aan en afrijden van dikke Mercedessen, BMW’s, Audi’s enzovoorts. Kennelijk is het slot een openbare gelegenheid waar ook ’s avonds nogal wat plaats vind. Bij het nachecken blijkt dat deze avond een operette uitvoering plaats vindt, duidelijk want al het bezoek wat op de parkeerplaats een plekje probeert te vinden is van boven de 70.Al snel is de parkeerplaats vol.

Wij gaan op tijd naar bed. We hebben in Winterswijk een camping gevonden net over de Duitse grens die is aangesloten bij de SVR waar we eens een kijkje willen gaan nemen. Ik bel de camping op en men vertelt me dat er nog voldoende plaats is. Dat wordt dus de volgende stop.

Zondag 30 juli – Maandag 31 juli

We worden wakker en op een enkeling na zijn alle dikke auto’s weg. Niets van gemerkt ’s avonds. Ik ga als eerste douchen maar het blijkt dat ik niet de eerste ben. Als ik aankom is de douche bezet dus ga ik eerst maar even naar het toilet. Ik hoef niet lang te wachten, de dame die voor me is is snel klaar en kijkt me een beetje vreemd aan. Alsof dit een dames douche is.

Na het douchen maak ik het ontbijt klaar terwijl Corrie gaat douchen. Ik kook wat eitjes en zet koffie. We hebben bij de supermarkt afbak broodjes gekocht die ik in ons kleine oventje afbak. Als ze klaar zijn gaan we eten en blijven nog een poosje buiten zitten. Het heeft geen zin om vroeg weg te gaan. Het is nog geen 40 kilometer naar de camping dus we lunchen nog even voor we weg gaan. Daarna, aangezien we verder niets hebben opgezet, zijn we snel weer weg.

Het navigatie systeem doet wat raar en wil me een woonwijk in sturen. Daar heb ik andere ideeën over dus laat ik haar maar kletsen. Bij een benzine pomp gooi ik de tank nog een keer vol met de goedkopere Duitse diesel en rijd het dorp uit terwijl het navigatie systeem probeert me te bewegen om om te draaien.

Als ik het dorp uit ben komt de navigatie bij zinnen en heeft in de gaten dat ik toch doe waar ik zin in heb dus wijst ze me de juiste route aan. Rustig aan rijden we door de dorpjes heen tussen Raesfeld en de camping die aan de andere kant van Winterswijk ligt. We komen half in de middag aan op de camping en worden welkom geheten door een enthousiaste hond. We worden ontvangen door de beheerder en zijn vrouw met een kop koffie.

De camping blijkt een zogenaamde wellness camping te zijn. In het midden een zwemvijver met daar langs een vlonder met stoelen, een sauna en een gedeelte bij de sauna waar je naakt mag zijn. In het sanitair gebouw zijn 3 douches waarvan er 2 open zijn. We mogen zelf een plekje zoeken, groente uit de moestuin halen en er liggen ’s morgens eitjes van de kippen in het sanitair gebouw die je mag pakken.

Het lijkt een leuke camping te zijn en we besluiten dat we 2 nachtjes blijven. Het opzetten van een draad antenne is ook geen probleem, dit moet wel over de weg gebeuren en ik wordt gewaarschuwd dat er wel eens vrachtwagens over het smalle weggetje komen. De draad moet dus meer dan 4 meter hoog worden. Aangezien ik niet zo’n goeie gooiarm heb is dit nog wel eens lastig maar na een keer of 6 is het dan eindelijk gelukt.

Op maandag ochtend ga ik als eerste naar de douche en haal de broodjes op die de beheerder voor ons heeft meegenomen. Er loopt een klein katje rond die wel in is om wat te spelen. Als Corrie vervolgens onder de douche gaat stapt er een ouder echtpaar binnen die zich ongegeneerd strippen en samen onder de open douche stappen. Ik ben blij dat mij dat bespaard is gebleven.

Voor we in de zon gaan zitten fietsen we nog even naar het dorpje verderop waar een kruidenierswinkeltje is. We halen wat proviand en besluiten dat we ’s avonds de BBQ aan steken. Bij terugkomst bij de camper gaan we lekker in de zon zitten.

De nacht daarop was geen fijne nacht. Ondanks dat we de boel goed dicht hadden gelaten zat de camper redelijk vol met steek muggen. Natuurlijk merk je dat pas als je binnen komt en op je bed gaat liggen. Zo rond een uur of 4 waren we beiden wakker en zijn aan het jagen gaan. Naar schatting hebben we zo’n 15 muggen gevangen waarvan er een aantal al bij ons op bezoek waren geweest gezien de rode vlekken die ze achter lieten op de muren. Zo tegen 5 uur zijn we dan maar wee in bed gegaan.

Dinsdag 1 augustus – Vrijdag 4 augustus

Om 8 uur werden we wakker en besloten we dat we niet langer op deze camping wilden blijven. Corrie ging douchen en ondertussen haalde ik de antennes weg en ruimde de spullen in de camper. Toen Corrie terug kwam was ik net klaar en nam de fiets om ook te gaan douchen. Gelukkig kwam ik alleen aan en stonden er geen naakte oudere echtparen onder de open douche.

Toen ik terug kwam bij de camper was het ontbijt klaar en hebben we dat eerst maar even genut. Corrie had ondertussen nog 6 muggen gevangen. Na het ontbijt hebben we de rest van de boel opgeruimd en het toilet geleegd en de schoon water tank gevuld.

Na de betaling vertrokken we richting Cuijk naar een camping bij de kraaijenbeekse plassen. Er was nog plaats genoeg, het terrein van de camping is erg groot maar alleen aan de rand van de camping langs het water zijn 2 rijen kampeerplekken gemaakt.

Nadat we een mooi plekje hebben gekregen stappen we op de fiets om voor 3 dagen proviand te halen. We hebben namelijk besloten om hier te blijven tot aan het einde van de vakantie. In ieder geval hebben we hier geen last van de muggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.